Školstvo u medijima
SVE JE VIŠE LJUTITIH, SVADLJIVIH I AGRESIVNIH UČENIKA
Kako se nositi s agresivnim učenicima koji vas ne poštuju
objavljeno: 16. siječnja 2019.

Opisuju učenike koji ih ne slušaju i pokušavaju omesti i sabotirati njihov rad. Učenike koji okreću očima i odbijaju ih gledati ili slušati.

Ti učitelji pričaju o tome kako ništa ne djeluje kad se radi o takvim učenicima.

I o tome kako svaki dan vode bitku u svojoj učionici, a ponašanje učenika samo se pogoršava, dok pojedini učenici uopće ne mare za ocjene, posljedice ili bilo što drugo.

Ovi e-mailovi obično su napisani u obliku izazova, kao da žele reći da je njihov razred prevelik izazov za bilo kakvu strategiju ili pristup.

Nemojte me krivo shvatiti, znam da postoje učenici koji su skloni lošem ponašanju.

Postoje učenici koji s povrijeđeni i ljuti zbog nečega što im je učinjeno u prošlosti i koji prirodno „teže” buniti se protiv autoriteta.

No, evo što bih želio reći onim učiteljima koji su uvjereni da ne mogu napraviti ništa da zaustave neprimjereno ponašanje određenih učenika:

„Za tango je potrebno dvoje.”

Iako vam se možda ne čini da pridonosite problemu, ako pokazujete bilo kakve znakove frustracije ili iritacije – čak i uzdisanje ili stiskanje zubi – oni pretpostavljaju da ste poput svih drugih.

Stavljaju vas u istu kategoriju sa svim drugim odraslim osobama u njihovu životu koje su ih kritizirale, svađale se s njima, držale im prodike ili ih na neki način iznevjerile. Na posredan način, vi također postajete meta njihove ljutnje.

To možda nije pošteno ili nema mnogo smisla iz vaše perspektive, ali to je stvarnost.

Čak i pozivanje učenika na stranu i držanje prodika može dovesti do toga da će vam, iz inata, silno željeti dokazati da ih zaista nije briga.

Učenici znaju da je to jedina stvar koju vi ne možete kontrolirati, jedina stvar koja će vas sigurno povrijediti i uništiti viziju koju imate o samome sebi kao o dobrom i brižnom učitelju.

Oni imaju toliko ponosa i mladenačke smionosti da su spremni dobiti negativnu ocjenu i prihvatiti bilo kakve posljedice samo da vi ne pobijedite ili im ne nametnete svoju volju.

A ako izgubite kontrolu… Ako se posvađate s njima ili ih pokušate ukoriti, vaš će se odnos – i njihovo ponašanje – pogoršati, sve do točke u kojoj vas više neće željeti ni pogledati.

No, nevjerojatna je istina, i ono što drže skrivenim od svakoga tko ne razumije što je uzrok njihova ponašanja, da je njima zapravo stalo više nego što vi to možete zamisliti.

I to katkad više nego bilo kojem drugom učeniku u vašem razredu.

Da biste to iskoristili, morate potpuno odustati od bilo kakvog animoziteta.

Na njihovo nepoštivanje morate reagirati toplim suosjećanjem.

Morate stati uz njih umjesto protiv njih.

Morate im svojim riječima i djelima dokazati da ste na njihovoj strani i da vaš način preuzimanja odgovornosti nije ništa osobno, već je za dobrobit svakog učenika u razredu – uključujući i njih.

Ali upravo je vaša svakodnevna ljubaznost, nježnost i dobar smisao za humor, bez obzira na ono što se događa u njihovu životu ili kako se ponašaju, ono što će promijeniti to ponašanje.

Time ćete ih osvojiti.

To je nezaustavljivi val suosjećanja koji gađa u onaj njihov dio koji mari, zbog kojega žele uspjeti te zbog kojega vam žele udovoljiti i dobro se ponašati radi vas.

Kad prestanete biti njihov protivnik, a umjesto toga im ponudite vođu kojemu mogu vjerovati, poštovati i cijeniti ga, tek tad će se njihovo ponašanje promijeniti, i to dramatično.

Stoga, kako postati takva osoba ako ste žrtva nepoštivanja ili čak mržnje?

ODGOVOR JE: suosjećanje!

Suosjećanje vam pomaže da izbjegnete bilo kakav oblik neprijateljstva u odnosima s učenicima. To jednostavno postaje nemoguće.

To je strategija koja djeluje na najljuće, najranjivije učenike koji će ikad ući u vašu učionicu.

A djeluje i za svakog učitelja, svaki put.

…………………………

NAPOMENA

  • SAD: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih upravljanju učionicom, s više od 120 tisuća pretplatnika.