Školstvo u medijima
ČESTO SAM SE MORALA I UGRISTI ZA JEZIK
Što učitelji djece nižih razreda osnovne škole žele da roditelji znaju
objavljeno: 21. siječnja 2019.

Sad kad sam na rodiljnom dopustu sa svojim prvim djetetom, mislila sam da je idealno vrijeme da vam kažem sve što bi učitelji nižih razreda željeli poručiti roditeljima.

✿ NITKO NIJE POSTAO UČITELJ DA BI BIO ZAO PREMA DJECI

Nitko ne postaje učitelj zbog slave i novca. To je karijera birana iz ljubavi prema djeci i uvjerenja u važnost obrazovanja. Ako vaše dijete misli da sam zločesta prema njemu ili ga na neki način izdvajam, to je zato što ono izdvaja samo sebe odbijajući slijediti razredna pravila i zbog toga trpi posljedice. Postavljanje očekivanja pokazuje da je učitelju stalo do njegovih učenika i njihova uspjeha, a ne da je proveo četiri godine na fakultetu kako bi vašem djetetu zagorčao život.

✿ DJECA LAŽU

Da, čak i vaš anđeo katkad pretjeruje ili laže kako bi se izvukao iz nevolje. I moja će petomjesečna beba jednog dana činiti isto. Molim vas, ne zahtijevajte razgovor s učiteljem, optužujući ga da je dopustio drugom učeniku da vašem djetetu ošiša kosu kad se vaše dijete samo ošišalo i boji vam se to priznati.

U redu je raspitati se o detaljima događaja, ali optuživanje učitelja da nema kontrolu nad svojim razredom nama je poput pljuske. Učite djecu da je u redu griješiti. Uvijek sam govorila učenicima da će dobiti manju kaznu budu li iskreni kad pogriješe, a za laž će kazna biti mnogo veća.

✿ MEDOM PRIVLAČITE VIŠE PČELA NEGO OCTOM

Učitelji će radije pomoći ljubaznom roditelju. Vrlo jednostavno. Nikad nisam razumjela roditelje koji učitelja gledaju kao neprijatelja kada imamo zajednički cilj, a to je uspjeh djeteta. Znamo da nije lako biti roditelj i rado ćemo učiniti sve što možemo kako bismo pomogli. Ako silom zahtijevate da se vašem djetetu dodijeli više vremena za završetak određenog projekta, to vas neće nikamo odvesti, samo ćete postati još više frustrirani. Ako lijepo zamolite, možda dobijete još koji dan, uz nekoliko oduzetih bodova za kašnjenje.

✿ OCJENE IZ NIŽIH RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE NEĆE UTJECATI NA BUDUĆNOST VAŠEG DJETETA

Zaista. Četvorka iz matematike u drugom razredu neće djetetu uništiti izglede za upis na Harvard. Isto vrijedi i za ocjenu iz zalaganja. Prilično sam sigurna da fakulteti računaju na to da je student svladao matematiku osnovnoškolske razine i stoga ne provjeravaju svjedodžbe stare deset godina.

✿ MI IMAMO SVOJE OBITELJI

Mnogi učitelji žive, dišu, jedu i spavaju – svoj posao. Ali također volimo provoditi vrijeme s našim obiteljima. Ako ne očekujete od svog odvjetnika ili čak liječnika da vam odgovori na e-mail u 23 sata, ne očekujte to ni od učitelja. Prošle sam godine uklonila svoj poslovni e-mail s telefona, jer se stalno oglašavao, a ja sam osjećala obvezu odgovoriti na poruku bez obzira na to gdje sam bila.

✿ MRZIMO OBVEZU NAGRAĐIVANJA SVAKOG DJETETA

Ne zaslužuje svako dijete trofej. Da, svako dijete nešto donosi u učionicu i ja to slavim i vrednujem na svečanosti zadnjeg dana škole. Ali nagrađivanje svakog djeteta omalovažava trud one djece koja su zaslužila svoje akademsko priznanje te potiče djecu koja nisu uložila trud na razmišljanje da će se na isti način moći provlačiti kroz život s malo truda.

✿ AKO NAS NE VOLITE, VAŠE ĆE NAM DIJETE TO REĆI

Kad govorite negativno o učitelju pred djetetom, uništavate njegovo poštovanje prema učiteljima i time nam uvelike otežavate posao.

✿ PRESTANITE SE KORISTITI SVOJIM DJETETOM KAKO BISTE SE NATJECALI S DRUGIM RODITELJIMA

Ako je susjedovo dijete talentirano, to ne znači da vaše dijete nije pametno. Srce me boli kad slušam drugaše kako govore da njihovi roditelji misle kako oni trebaju biti u naprednom razredu. Svakom djetetu nešto dobro ide. Pustite ih da uživaju, jer će u budućnosti imati i više nego dovoljno vremena za natjecanje.

✿ NI VI NI VAŠE DIJETE NISTE IZUZETI OD PRAVILA KOJA VRIJEDE ZA SVE

Ne možete preskočiti kolonu automobila samo zato što ste u žurbi. Isto tako ne možete sjediti s djetetom za ručkom u školi ako to nije dopušteno. I škole imaju pravila, kad ih pokušavate zaobići učite dijete da nije obvezatno slijediti pravila.

………………

NAPOMENA

  • Scary Mommy – američki portal posvećen roditeljstvu.

  • Izvor: scarymommy.com