Zanimljivosti
18. GIMNAZIJA ZAGREB I GIMNAZIJA SESVETE
Zahvaljujući njemačkom, tri škole – jedno prijateljstvo
objavljeno: 18. siječnja 2019.

… u ozbiljan projektni rad i iskreno dugogodišnje prijateljstvo. U početku je bilo pitanja i nejasnoća, možda i predrasuda, no pozitivno iskustvo učeničkih razmjena prenosilo se iz generacije u generaciju, dobilo čvrste temelje te postalo prepoznatljivo među učenicima i roditeljima svih triju škola.

Svake školske godine počinje nova priča, odnosno novi projekt čija se tema dogovara još tijekom ljeta, a unutar projektne teme njemački i hrvatski učenici provode istraživanje te dobivene rezultate predstavljaju u Njemačkoj. Dosad su obrađene brojne zanimljive teme, npr. Priroda i očuvanje okoliša, Hrvatski i njemački sport, Doživjeti Zagreb i Landau svim osjetilima, Mladenačke kulture, a ovogodišnja su tema projekta Hrvatski i njemački izumitelji i njihovi izumi. Radni je jezik naravno njemački, a hrvatski učenici nakon sudjelovanja u razmjeni i rada na projektu postaju mnogo sigurniji u komunikaciji na njemačkom jeziku i to prije svega u govoru. Projektni rad razvija ne samo komunikacijske vještine već potiče i sposobnost timskog rada, produbljuje znanja, otvara nove mogućnosti te proširuje vidike.

Učenička razmjena i rad na projektu održava se u dva dijela. Za prvi je dio razmjene obično „rezerviran” početak listopada, kad njemački učenici u pratnji dvoje profesora dolaze u Zagreb , a zahvaljujući društvenim mrežama razmjenski se partneri upoznaju i prije nego što će se susresti na zagrebačkom autobusnom kolodvoru.

Nijemci u Hrvatskoj borave sedam dana, a unutar projektne teme učenici uz stručnu pomoć svojih nastavnika izrađuju i provode ankete, intervjuiraju osobe, posjećuju mjesta i ustanove vezane za projektnu temu, istražuju na internetu i osmišljavaju kreativan način predstavljanja dobivenih rezultata. U pauzama između radnih zadataka uvijek se nađe vremena za kavu i kolače, razgled grada, jednodnevni izlet do mora ili poludnevni u okolicu Zagreba.

Učenici i učenice Gimnazije Sesvete i 18. gimnazije u Zagrebu posebno se raduju travnju, kad ih čeka sedmodnevni boravak u Njemačkoj u sklopu drugog dijela razmjene. U Landauu se nastavlja rad na projektu − ankete, intervjui, posjeti, izleti, a Hrvati imaju priliku barem nekoliko sati gostovati na nastavi te na licu mjesta dobiti uvid u njemački obrazovni sustav.

Boravak u Njemačkoj završava predstavljanjem projekta na kojem je svake godine sve više roditelja, učenika i nastavnika, a posebno je motivirajuće za hrvatske gimnazijalce koji su jako ponosni nakon što uspješno predstave odrađeni projekt na njemačkom jeziku.

Učenici su i u Hrvatskoj i u Njemačkoj smješteni u obiteljima svojih razmjenskih partnera te tako upoznaju život i običaje unutar obiteljske svakodnevice.

Posebno je emotivan oproštaj učenika na željezničkom kolodvoru Landau in der Pfalz prije polaska hrvatskih gimnazijalaca kući. Padne tu i pokoja suza, razmjenjuju se sitni pokloni, dogovaraju se ponovni susreti. Na rastanku smo uvijek malo tužni, no ipak zadovoljni, jer znamo da svaka učenička razmjena i svaki novi projekt još više učvršćuje naše prijateljstvo i suradnju koja će, nadamo se, trajati još mnogo godina.

……………..

Andreja KORČANIN, prof. , Gimnazija Sesvete