IZ DRUGIH MEDIJA > SREDNJA.HR ■ POVIŠENI TONOVI IZMEĐU MINISTRICE I PREMIJEROVA SAVJETNIKA

Lome se koplja oko četiri kurikuluma

subota, 19. siječnja 2019.

Novi kurikulumi, proizašli iz eksperimentalne ‘Škole za život’, najesen će ući u sve osnovne škole i gimnazije, no posljednjih dana nervoza oko njih je na vrhuncu.

Lome se koplja oko četiri kurikuluma

Naime, prema svim najavama iz studenog, svaki čas se očekuje službeno donošenje kurikuluma. I zaista, većina dokumenata je dorađena i poslana u daljnju proceduru objave u Narodnim novinama, no zbog nekolicine kurikuluma lome se koplja. Tako je na sastanku ERS-a bilo i povišenih tonova između ministrice, Blaženke DIVJAK  i koordinatora ERS-a, ujedno i premijerova savjetnika, Radovana FUCHSA.

Nakon provedenog javnog savjetovanja o 35 kurikuluma te imenovanja radnih skupina koje su iste trebale doraditi sukladno pristiglim komentarima, za početak siječnja bilo je predviđeno finalno donošenje kurikuluma koji će od jeseni ući u sve hrvatske osnovne škole i gimnazije.

Kako doznajemo, većina dokumenata koji su prošli javnu raspravu, dorađeni su i odaslani u daljnju proceduru prema Narodnim novinama, odnosno, pred samim su donošenjem od strane ministrice. Ipak, četiri dokumenta već dva tjedna zadaju glavobolje i ministrici Blaženki Divjak i koordinatoru Ekspertne radne skupine, premijerovu savjetniku Radovanu Fuchsu.

■  PRIJEPORI OKO HRVATSKOG, POVIJESTI, TZK-A I GRAĐANSKOG ODGOJA 

Kurikulumi Hrvatskog jezikaPovijestiTjelesne i zdravstvene kulture te Građanskog odgoja i obrazovanja postali su kamen spoticanja između Ministarstva i ERS-a na čelu s Fuchsom. Točnije, skupine zadužene za ove predmete već se neko vrijeme ne mogu usuglasiti i donijeti jedinstveni stav, a nervoza oko problema u tim skupinama zahvatila je i ministricu i premijerova savjetnika. Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno kako je na jučerašnjem sastanku bilo povišenih tonova i oštrih riječi između Divjak i Fuchsa.

Da će do problema u samim skupinama doći, moglo se pretpostaviti već samim načinom imenovanja skupina koje su dorađivale kurikulume. Naime, u svakoj je skupini na temelju javnog natječaja u pravilu izabrano i imenovano troje članova, dok je jedan član svake skupine imenovan na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, jedan na prijedlog ministrice Divjak i jedan na prijedlog Ekspertne radne skupine kojom koordinira Radovan Fuchs.

■  NAJMANJE TRIPUT ODGOĐENO ODLUČIVANJE O FINALNIM VERZIJAMA ‘SPORNIH’ KURIKULUMA  ■  

Prema informacijama kojima raspolažemo, od kraja proteklog tjedna najmanje su triput odgađani ili prolongirani sastanci ERS-a i radnih skupina (kojima je nazočio i predstavnik/ica MZO-a), a na kojima je trebalo odlučiti o usvajanju finalne verzije ‘spornih’ kurikuluma te ih poslati u daljnju proceduru. Ono što se također može neslužbeno čuti jest da je u pojedinim skupinama, koje su imenovane isključivo za doradu dokumenata na temelju komentara iz javne rasprave, do problema došlo i radi ulaženja u sadržaj koji nije bio predmetom komentara u javnoj raspravi.

U odluci o imenovanju radnih skupina stoji kako one do 3. siječnja moraju doraditi kurikularne dokumente temeljem komentara pristiglih u javnom savjetovanju, a do 15. siječnja izraditi izvješće o javnom savjetovanju. Ti su rokovi s četiri ‘sporna’ kurikuluma premašeni, a s obzirom na ministričinu najavu frontalnog uvođenja od jeseni, treba imati na umu i jedan formalan razlog zbog kojeg joj se žuri s donošenjem kurikuluma. Naime, novim Zakonom o udžbenicima oko kojeg su se u prosincu također lomila koplja i ljuljala Vlada, definirani su rokovi za izradu udžbenika po novim kurikulumima. Osim toga, krenule su i edukacije nastavnika za frontalno uvođenje od jeseni, no gotovih kurikuluma, koje će nastavnici u razredu primjenjivati, još uvijek nema.

N1 Newsroom x srednja.hr, 17.1.2019. > Novinarka portala srednja.hr Dora Kršul komentirala je inicijativu provjere diploma u HNS-ovim ministarstvima, ali i nove probleme oko donošenja kurikuluma, zbog kojih je bilo i povišenih tonova između ministrice Divjak i premijerova savjetnika Fuchsa.

…………………..

 ■   ISTI KURIKULUMI ‘PROBLEMATIČNI’ I TIJEKOM IZRADE U SKLOPU CJELOVITE KURIKULARNE REFORME 2015. I 2016.  ■  

Koordinator ERS-a Fuchs danas nije htio službeno komentirati situaciju na naš upit, a iz Ministarstva su nam tek šturo poručili da se za sve informacije o postupku dorade kurikuluma nakon javne rasprave obratimo upravo ERS-u kao tijelu koje je izabralo radne skupine. Iz MZO-a su dodali i kako su do danas u Narodne novine uputili 24 kurikuluma.

Podsjetimo i kako su tijekom 2015. i 2016. godine, kada su se inicijalno izrađivali dokumenti u sklopu Cjelovite kurikularne reforme, kurikulumi Hrvatskog jezika i Povijesti, kao i Građanskog odgoja te Zdravlja u jednom dijelu javnosti kontinuirano predstavljani kao problematični, što se u konačnici svelo na ideološka pitanja i što je raspravu o reformi obrazovanja odvelo daleko od struke i stručnih rasprava, gdje se uostalom uvelike nalazi i danas. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr | tekst i fotografija Dora KRŠUL ] 

Vezani članci
Školski portal: Zašto i kako u Singapuru svi uče kodirati

Zašto i kako u Singapuru svi uče kodirati

Ovo uključuje programe edukacije za sve – od osnovnoškolaca do…

Školski portal: Odvojeni razredi za agresivnu djecu

Odvojeni razredi za agresivnu djecu

… uskoro mogli pohađati nastavu u odvojenim razredima. Kako je…

Školski portal: Kažu mi samo ravno, ne mrdaj, a čuješ kamen kako se kotrlja niz padinu

Kažu mi samo ravno, ne mrdaj, a čuješ kamen kako se kotrlja niz padinu

Treba li mi taj vrh u životu, prvo je što…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…