Školstvo u medijima
UČITELJI UVIJEK ZASLUŽUJU PAŽNJU
Glavni razlozi zbog kojih bi učitelji trebali dobiti zasluženu povišicu
objavljeno: 23. siječnja 2019.

1) PRODUŽENO RADNO VRIJEME

Završetak nastavnoga dana nije i kraj radnoga dana za učitelje. Oni nude dodatnu pomoć onima kojima je to potrebno te zapravo ostaju mnogo duže na svojim radnim mjestima. Nakon toga se još kod kuće moraju posvetiti raznim zadatcima poput pisanja nastavnih planova, osmišljavanja ispita, provjeravanja učeničkih radova itd. Dok većina nas uživa u svojim vikendima, neki nastavnici moraju raditi dodatan posao da bi i dodatno zaradili, što pak može utjecati na kvalitetu njihova poučavanja.

2) UČITELJI SU MAJSTORI SVOG ZANATA

Svi smo svjesni ovoga, pogotovo kad su u pitanju učitelji koji poučavaju u udaljenim krajevima i ruralnim školama te koji su zbog nedostatka radne snage primorani raditi sve i svašta. Oni u jednom trenutku mogu poučavati, a u drugome trčati po lijekove za učenika koji se razbolio. Usred kišne sezone neki učitelji također preuzimaju ulogu domara i održavaju školske prostorije, jer se brinu za dobrobit svojih učenika. Osim spomenutih zadataka, oni također mogu biti vrtlari, čistači, zaštitari, ovisno o stupnju izoliranosti i financijske nedostatnosti škole u kojoj rade.

3) UČITELJI SU ZAMJENSKI RODITELJI SVOJIM UČENICIMA

Učitelji su poput drugih roditelja. Učenici provode većinu svog vremena u školi i ovdje dolazi do izražaja uloga učitelja. Učitelji su među najutjecajnijim osobama u životima svojih učenika te su najzaslužniji za proizvodnju društveno korisnih generacija.

4) PLAĆANJE OBRAZOVNIH MATERIJALA OSOBNIM SREDSTVIMA

Iako se vlada i nadležni prave da to ne vide, to je ipak uznemirujuća stvarnost s kojom se učitelji suočavaju svaki dan. Neodgovornost političara uzima danak dok učitelji posežu u vlastiti džep da bi nabavili školske materijale za djecu, pa čak katkad i „pokrili” cijenu školarine.

5) VIŠE NOVCA, VIŠE STRASTI

Često slušamo priče o tome kako se učitelji stalno žale, no oni se ne žale zbog toga što žele dati otkaz i pronaći bolje plaćeni posao. Oni samo žele nastaviti raditi ono što rade bez ugrožavanja kvalitete vlastitih života, uključujući živote svojih obitelji. Žele nastaviti dijeliti znanje te istodobno obogatiti vlastito znanje. Bit će manje profesionalnog sagorijevanja budu li učitelji imali odgovarajuću naknadu te mogu li nastaviti poučavati s pozitivnijim stavom. To je vjerojatno najbolji ulog koji vlada može napraviti za obrazovni sustav; to će osnažiti učitelje da budu bolji u svom poslu i proizvesti bolje učenike.

6) LOŠI RADNI UVJETI / LOŠA INFRASTRUKTURA

Poučavanje u prostoriji koja prokišnjava, u prenapučenoj prostoriji bez stolova i žrtvovanje vlastitog stolca za učenika…To su stvari na koje nitko ne misli. Nikad ne možemo biti svjesni svih nedaća s kojima su učitelji suočeni, ali one su i dalje prisutne i nastavljaju ih opterećivati sve dok vlade ne poduzmu određene korake. Kad se žalite na promet u gradu u kojem živite, sjetite se učitelja koji se moraju uspeti na planinu ili prehodati nekoliko kilometara da bi stigli do škola u kojima rade, jer javni prijevoz ondje ne postoji.

7) POUČAVANJE JE NAJBOLJE ZANIMANJE

Tko vas je naučio kako čitati, pisati, razmišljati, brojiti i druge važne životne vještine koje su vam potrebne za svakodnevni život? Tko je naučio naše vođe iz prošlosti kako vladati, kako ponavljati ova učenja sve dok ne budemo sposobni izgraditi današnje društvo? Možda ne shvaćamo koliko su učitelji važni, ali učitelji jednostavno moraju dobiti povišicu da bi područje bilo kompetitivnije te da bismo mogli proizvesti više učitelja koji se smatraju najboljima u svojim područjima.

8) SPRIJEČITI „ODLJEV MOZGOVA”

O ovom se problemu već mnogo pričalo, no da bi učitelji ostali zainteresirani za poučavanje i da bi najbolji učitelji ostali u profesiji, njihova plaća mora biti privlačna. Vlada mora naučiti kako se pobrinuti za učitelje da bi se oni zauzvrat mogli brinuti za učenike.

Svjestan sam da postoje mnogo važnija pitanja, ali učitelji zaslužuju našu pozornost. Političari moraju početi više cijeniti ovu profesiju, a svi moramo biti pokretači promjene da bismo pomogli nastavnicima. Moramo promicati važnost ovih ljudi koji su pomogli našim roditeljima da nas oblikuju u osobe koje smo danas. Cijela zajednica koja nas trenutačno okružuje, vođe našeg društva – svi oni neće postojati ne bude li učitelja.

Što je s vama? Smatrate li da su navedeni razlozi istiniti? Vjerujete li da učitelji zaslužuju više od onoga što dobivaju od naše vlade? Napišite nam svoje komentare i mišljenja.

………………..

NAPOMENA:

  •  FILIPINI: TeacherPH jest online profesionalna zajednica za učitelje koja im pomaže da se razviju u svom području.
  • Izvor: teacherph.com