RODITELJSKI SASTANAK

Savjeti za pripremu sastanka sa zahtjevnim roditeljima

četvrtak, 24. siječnja 2019.

To je neizbježna činjenica: u svakom ćete razredu imati barem po jednoga zahtjevnog roditelja. Možda se neće slagati s vašim odlukama, žaliti se administraciji, biti neugodan, ali važno je zapamtiti…

Savjeti za pripremu sastanka sa zahtjevnim roditeljima

…da „igrate u istom timu”. Kako bih se pripremila za sastanak sa zahtjevnim roditeljima, koristim se sljedećim taktikama.

1) RANO USPOSTAVITE VEZU

Prvih mjesec dana odvojite vrijeme za uspostavljanje odnosa sa svakim roditeljem. To može biti pozitivna poruka ili telefonski poziv koji će kasnije razgovore učiniti lakšima, jer već imate uspostavljen odnos.

2) STALNA OTVORENA KOMUNIKACIJA

Nakon što uspostavim odnos, nastavljam s otvorenom komunikacijom tako što šaljem fotografije, objašnjavam čime se bavimo na satu ili šaljem tjedne obavijesti. Na taj način roditelji uvijek znaju što se događa u učionici.

3) AKO JE RODITELJ LJUT, NEMOJTE GA IGNORIRATI

Primiti bijesan e-mail od roditelja može biti uznemirujuće, ali nemojte ga ignorirati. Prvo ćete primijetiti da je roditelj uzrujan, ali on zapravo želi čuti vašu stranu priče. Ne uzimajte njihove riječi osobno i potrudite se što prije objasniti kontekst ili ponuditi informacije koje oni vjerojatno nemaju. Što više odgađate, to će roditelj biti sve ljući te postoji mogućnost da će uložiti žalbu protiv vas.

4) NE NUDITE OBEĆANJA

Kad se roditelj zbog nečega uzruja, vrlo je primamljivo dati obećanje da će se situacija popraviti. Ali bez obzira na vaš trud i želju, neke su stvari jednostavno izvan vaše kontrole. Dajte roditeljima do znanja da ćete dati sve od sebe da popravite situaciju i na taj način nećete prekršiti obećanje.

5) PAZITE ŠTO PIŠETE KAD KOMUNICIRATE S RODITELJIMA

Kad odgovarate na upite ljutitih roditelja pobrinite se da budete srdačni i kratki. Uvijek ponudite sastanak u četiri oka, gdje ćete detaljnije raspraviti o problemu. Nakon sastanka možete e-mailom poslati sažetak rasprave i navesti korake koje ste dogovorili za rješenje problema.

6) NA SASTANAK DOĐITE PRIPREMLJENI

Ako je sastanak neophodan, dođite spremni s pripremljenim ciljevima i dokazima o događajima ili problemima o kojima se raspravlja. To može uključivati pismenu komunikaciju s roditeljima, učenikove ocjene, primjerak njegova rada itd. Ali nemojte ovdje stati. Pripremite prijedloge za rješenje problema kako biste osigurali produktivan sastanak s kojeg će roditelj otići puni optimizma.

7) POKAŽITE DA VAM JE STALO

Uza sve te poruke i dokumentaciju, lako se zaboravlja zašto je roditelj uzrujan – jer mu je stalo. Podsjetite ga da je i vama stalo i da želite biti dio njihova tima.

8) NE ZAUZIMAJTE OBRAMBENI STAV

Učitelji često pogrešno shvate motive roditelja i zauzimaju obrambeni stav. Pokušajte vidjeti situaciju iz njihove perspektive te objasnite svoje viđenje ili pristup radije nego da branite za roditelja neželjeni ishod.

9) PRVO SLUŠAJTE, ZATIM GOVORITE

Ako je roditelj uzrujan, uvijek mu dopustite da prvi govori. Ako poslušate, vjerojatno ćete saznati što ga zapravo tišti, a to će vam uštedjeti vrijeme. Možda mislite da znate zašto je roditelj ljut, ali vaše pretpostavke mogu biti pogrešne.

10)  AKO SASTANAK NIJE PRODUKTIVAN, PREKINITE GA

Ima sastanaka na kojima je jasno da problem neće biti riješen. Ako su emocije na visokoj razini, uljudno obavijestite roditelje da ćete morati odgoditi sastanak za drugi termin kako biste osigurali produktivnu raspravu. Na sljedeći sastanak možete pozvati i nekoga iz administracije, da olakša komunikaciju.

Iako je naš glavni zadatak poučavati, ipak uvijek na umu moramo imati roditelje. Primjenom nekih od savjeta možete izbjeći neugodne situacije sa zahtjevnim roditeljima i na taj način pridobiti više vremena da se bavite svojim učenicima.

..................

NAPOMENA

  • SAD: NeaToday.org – svakodnevno donosi najnovije vijesti iz svijeta obrazovanja.
  • neatoday.org
  • Photo by rawpixel on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Kako izbjeći pritužbe ljutitih roditelja

Kako izbjeći pritužbe ljutitih roditelja

... u ravnateljev ured i tražili da određeni učitelj dobije…

Školski portal: Roditeljima zabranjeno razgovarati s učiteljima

Roditeljima zabranjeno razgovarati s učiteljima

…odlučili su uvesti novi obrazac ponašanja. Odsad je roditeljima strogo…

Školski portal: Djeca gube kad roditelji ne poštuju učitelje

Djeca gube kad roditelji ne poštuju učitelje

Učitelji ne bi trebali biti jedini odgovorni za pomaganje učenicima…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Umorna sam, a tek smo počeli

Umorna sam, a tek smo počeli

… tražila sam informacije o tome…

Školski portal: Besplatna aplikacija SMIB igre

Besplatna aplikacija SMIB igre

✿ Aplikacija SMIB igre posve je…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…