Zanimljivosti
VOLE SVOJ POSAO, ALI NE I STALNU BORBU OD PLAĆE DO PLAĆE
Ako itko zaslužuje povišicu, to su učitelji
objavljeno: 25. siječnja 2019.

Svatko tko radi u obrazovanju reći će vam da voli svoj posao, ali ne i stalnu borbu od plaće do plaće. Prema istraživanju koje je provelo Nacionalno udruženje učitelja, prosječna je učiteljska plaća tijekom posljednjih deset godina, nažalost, smanjena nakon prilagodbe inflaciji.

Kao rezultat toga, 20 posto učitelja napustilo je profesiju, navodeći nisku plaću odlučujućim faktorom. S obzirom na to da bijesne štrajkovi učitelja diljem SAD-a, sad je pravo vrijeme da zatražimo „monetarno poštovanje” za svoj rad. Evo zašto baš učitelji od svih profesija zaslužuju povišicu.

UČITELJI RADE VIŠE OD 40 SATI TJEDNO

Da, naš službeni radni dan traje od 8 do 15 sati. Ali mnogi od nas u školi su već u cik zore i ne napušta je dok ne padne mrak. Potom nas kod kuće čeka dodatan posao i još ocjenjivanja!

A kad dođe vikend, pogodite što?

 Još posla i ocjenjivanja! Čak i ako uzmete u obzir samo službene sate provedene na radnome mjestu, naša je plaća i dalje „mršava”. Jednom sam izračunala da je moja satnica jednaka satnici radnika u trgovini namirnicama. Nije baš sjajan osjećaj.

U današnje se vrijeme od učitelja očekuje da bude dostupan 24 sata na dan, sedam dana u tjednu. Ovo nije posao gdje se ne razmišljajući prijavite kad dođete na posao i odjavite kad završi radni dan.

Trebali bismo biti primjereno plaćeni za sav temeljit i osjetljiv posao koji svakodnevno obavljamo kao i za sve pripreme koje obavljamo izvan učionice kako bismo bili što učinkovitiji.

UČITELJI SU VIŠE OD STRUČNJAKA ZA JEDAN PREDMET

Ti si „samo” učitelj engleskog jezika. Ti „samo” cijeli dan poučavaš matematičke formule, koliko to može biti teško?

Pitajte bilo kojeg učitelja i reći će vam da je poučavanje sadržaja najlakši dio posla. Poučavanje nije lak, glamurozan posao koji ne zahtijeva napor. Naravno, ne operiramo, ali svejedno smo svakodnevno „na prvoj crti”.

Vrijeđali su nas i prečesto. Zato – ne, mi danas nismo samo učitelji. Mi smo terapeuti, medicinske sestre, detektivi, zaštitnici, mentori i zamjenski roditelji. Vrijeme je da naša plaća počne odražavati rad koji ulažemo kako bismo oblikovali umove naše budućnosti.

ŽELIMO PRIVUĆI VISOKOOBRAZOVANE OSOBE U PROFESIJU

Zbog nestašice učitelja u nekim državama, moramo poduzeti korake kako bismo naveli sposobne ljude s naprednim vještinama da požele poučavati. Nažalost, novac je postao odlučujući faktor u razmatranju buduće karijere.

 Ako želimo unaprijediti obrazovanje u zemlji, moramo poučavanje učiniti privlačnom i održivom mogućnošću koja nudi donekle razumnu plaću.

Da, mnogi od nas ostaju u svome poslu, svjesni da su plaće prilično loše. Ali to ne znači da je to u redu.

Recite prijatelju, kolegi ili strancu da je 2019. – godina učitelja. Cijenimo što nas volite, ali bismo još više cijenili kad biste nam zahvalili tako što ćete dodati pokoju nulu našoj plaći.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi uz ovu profesiju.
  • Izvor: boredteachers.com
  • Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash

https://www.boredteachers.com/news/teachers-deserve-a-raise