OŠ A. G. MATOŠ, VINKOVCI I GIMNAZIJA VINKOVCI

Pokrenut Centar izvrsnosti za nadarene učenike

utorak, 29. siječnja 2019.

Potaknuti potrebom za dodatnim obrazovanjem nadarene djece i one koja će to tek postati, Dario DRAGUN, ravnatelj OŠ A. G. Matoš iz Vinkovaca, i Stipe TOMIĆ, ravnatelj vinkovačke Gimnazije, uz potporu vinkovačkoga gradonačelnika Ivana BOSANČIĆA…

Pokrenut Centar izvrsnosti za nadarene učenike

… potpisali su sporazum za Centar izvrsnosti u kojem će se pružiti prilika svim nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola da pokažu svoje znanje i volju za napretkom.

Program se pokreće radom s nadarenim učenicima osnovnih i srednjih škola grada Vinkovaca u sljedećim područjima: informatika, geografija, biologija, fizika, matematika, astronomija, kemija, povijest, a radi unapređivanja rada s učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju interes i koji su nadareni za ove predmete.
Također, svrha je ovog programa dodatna priprema učenika za državna i međunarodna natjecanja kao i poticanje interesa za ova područja.

„Potaknuti rezultatima naših učenika koji su u posljednjih nekoliko godina bili izvrsni, a i dobrom voljom našega gradonačelnika koji je osigurao sredstva za ovaj Centar izvrsnosti, potpisali smo ovaj sporazum za koji se nadamo da će biti povijesni događaj. OŠ A. G. Matoša i naša gimnazija potpisale su ovaj ugovor o suradnji, a sve učenike i sve škole, profesore i mentore pozivamo da sudjeluju u ovom programu. Sudjelovati mogu djeca koja su dosad pokazala izvrsne rezultate u različitim školskim predmetima. Neki učenici i mentori već su počeli s radom, ali službeni je početak rada od 1. veljače. Najviše se pokazalo interesa za biologiju, geografiju, kemiju, fiziku…”, izjavio je ravnatelj vinkovačke gimnazije Stipe Tomić.

Nadalje, gradonačelnik Ivan Bosančić kaže kako vjeruje da je to jedan od povijesnih događaja, jer je rad s darovitom djecom naša budućnost, ali i naša obveza, imati razumijevanja da je potreba dati priliku svima darovitima da se dodatno obrazuju i da se usmjere u najboljim smjerovima za koje imaju sklonosti , a ne da idu na fakultete na kojima se neće pronaći.

„Potpisivanje ovog ugovora svakako će pridonijeti razvoju Vinkovaca u budućnosti. Jer, svi oni koji su daroviti, koji će biti izvrsni studenti jednog će dana izgrađivati ovu zemlju. Zato su Grad Vinkovci i naši vijećnici u ovom proračunu osigurali sredstva kako bi to zaživjelo u pravom smislu riječi. Sad je to iznos od 100 tisuća kuna, ako se pokaže potreba taj ćemo iznos povećati i dovesti na razinu da smo u tome najbolji. Naime, rezultati naše djece, navest ćemo robotičare koji su bili na svjetskom prvenstvu, pokazuju da su ona darovita i da se s njima zaslužuje dodatno raditi. Novac će biti usmjeren u dodatna financijska sredstva za mentore, određena sredstva za rad i sve moguće dodatne troškove. U svakom području imamo nekoliko djece koja su nadarena za kemiju, gospodarstvo, fiziku, matematiku, a možda nam se negdje krije i neki biser kojem nismo dali priliku, a ovaj će mu program to omogućiti, i to nema cijenu. Gotovo nema područja obrazovanja gdje nemamo darovite djece”, dodao je.

Dario Dragun, ravnatelj OŠ A. G. Matoš, koji je to sve i potaknuo, komentirao je kako je svrha osnivanja ovog Centra izvrsnosti povezivanje svih škola u Vinkovcima i omogućavanje nadarenoj djeci da se još više obrazuju.

„Unutar Centra izvrsnosti, koji smo danas pokrenuli, odnosno potpisali ugovor o osnivanju, temelj je proširiti aktivnost koju naša škola provodi već drugu, treću godinu zaredom, gdje smo već imali program rada s darovitom djecom u području kemije, u koji smo uključili neke učitelje i učenike iz gimnazije i drugih škola. S ovime im omogućujemo da odrade neke aktivnosti koje u Vinkovcima dosad nisu bile dostupne, radionice, neke pokuse, s ljudima s kojima dosad nisu mogli raditi”, komentirao je Dragun. [ IZ DRUGIH MEDIJA | novosti.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: Svaki ostvareni zadatak postavlja novi i viši cilj

Svaki ostvareni zadatak postavlja novi i viši cilj

Ti su ga uspjesi doveli i do zasluženog poziva na…

Školski portal: Najtraženija škola u županiji, pa i šire

Najtraženija škola u županiji, pa i šire

Naime, prema statistikama e-upisa, upravo je ova škola najtraženija srednja…

Školski portal: Za vrhunske uspjehe nužno je ulagati u obrazovanje i škole

Za vrhunske uspjehe nužno je ulagati u obrazovanje i škole

… Treće gimnazije iz Splita Domagoj PERKOVIĆ, koji je ove…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Umorna sam, a tek smo počeli

Umorna sam, a tek smo počeli

… tražila sam informacije o tome…

Školski portal: Besplatna aplikacija SMIB igre

Besplatna aplikacija SMIB igre

✿ Aplikacija SMIB igre posve je…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…