Zanimljivosti
UČINCI NESPOZNAJNIH VJEŠTINA NA DJECU
Za uspjeh u školi i životu potrebno je više od inteligencije
objavljeno: 4. veljače 2019.

Studija objavljena u časopisu Nature Human Behaviour prvo je istraživanje koje se sustavno osvrnulo na cjelokupnu literaturu o učincima nespoznajnih vještina na djecu u dobi od 12 godina i mlađu te na kasnije ishode u njihovu životu, poput akademskih postignuća, spoznajne i jezične sposobnosti.

„Odlike poput pažnje, samoregulacije te ustrajnosti u djetinjstvu istražili su psiholozi, ekonomisti i epidemiolozi, a za neke od tih odlika pokazalo se da utječu na ishode kasnije u životu”, kaže profesor John LYNCH sa Sveučilišta Adelaide i jedan od autora studije.

„Postoji niz dokaza koji naglašavaju ulogu nespoznajnih vještina i načina na koji one utječu na uspjeh kasnije u životu, ali oni nisu dosljedni”, rekao je Lynch.

 Autorica studije, profesorica Lisa SMITHERS s istog sveučilišta,kaže: „U objavljenim se studijama ističu dokazi da su nespoznajne vještine povezane s akademskim uspjehom, psihosocijalnim, spoznajnim i jezičnim ishodima, ali su spoznajne vještine i dalje važne.”

Jedno je od najvažnijih otkrića u studiji bilo to da je kvaliteta dokaza u ovom području niža od poželjne. Od više od 550 kvalificiranih studija, samo je otprilike 40 posto bilo primjerene kvalitete.

„Stoga, iako su intervencije usmjerene na izgradnju nespoznajnih vještina važne, pogotovo za djecu u nepovoljnijem položaju, postojeća baza dokaza koji potiču ovo područje trebala bi imati rigoroznije osmišljene i veće studije. To ima važne implikacije za istraživače i agencije za financiranje koje žele istraživati učinke nespoznajnih vještina”, kaže profesor Lynch.

……………

NAPOMENA

  • SAD: ScienceDaily jedan je od najpopularnijih i nagrađivanih znanstvenih portala na internetu, s više od 6 milijuna posjetitelja mjesečno.
  • Izvor: sciencedaily.com