Zanimljivosti
SAD: U TEKSASU MIJENJAJU UDŽBENIKE IZ POVIJESTI
Od 2019. ropstvo glavni razlog za američki građanski rat
objavljeno: 5. veljače 2019.

Učenici su dosad u osnovnim i srednjim školama učili da su razlozi za izbijanje građanskoga rata višestruki, a među njima se spominjalo i ropstvo, ali na posljednjemu mjestu.

Iako se Republikanska stranka protivi ovakvom tumačenju, kompromis do kojeg je Odjel došao jest da učenike treba poučavati o ključnoj ulozi ropstva u stvaranju regionalizma, neslaganju o pravima svake od država i, konačno, građanskom ratu. Istog je dana donesena odluka da se iz udžbenika povijesti ne izbace Hellen Keller ni Hillary Clinton, kako je bilo najavljeno. Međutim, sukob između Palestine i Izraela u teksaškim je udžbenicima i dalje jednodimenzionalan, jer je njegov uzrok odbijanje Arapske lige i većine arapskih zemalja da prihvate postojanje izraelske države.

Podsjetimo da teksaški školarci čine čak deset posto učenika američkih državnih škola. Inače, učenici će se novim udžbenicima za srednje škole početi koristiti nastavne godine 2019./2020. odnosno 2020./2021. za osnovne škole. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema NPR ]