Iz školskog svijeta
ČITANJE NAGLAS POBOLJŠAVA DJECI KONCENTRACIJU I PROŠIRUJE RJEČNIK
Većina roditelja djeci prerano prestane čitati naglas
objavljeno: 6. veljače 2019.

… imaju bolji odnos sa svojom djecom i manje su izloženi stresu i depresiji. Djeca, s druge strane, imaju bolji kognitivni razvoj (razmišljanje, rješavanje problema, donošenje odluka), kao i manje problema u ponašanju. Čitanje djeci naglas poboljšava njihovu koncentraciju i proširuje rječnik.

Nažalost, većina roditelja djeci prerano prestane čitati naglas. Australsko istraživanje pokazalo je da više od trećine djece između šest i 11 godina čiji su im roditelji prestali čitati žali zbog toga. Zajedničkim se čitanjem djeca i roditelji povezuju, raspravljaju o knjigama, a to je jedan od najboljih načina za provođenje kvalitetnog vremena s mališanima.

Nema djeteta koje ne uživa u slušanju priča. I upravo je to najbolji način da dijete stekne čitalačku naviku, jer ugodno vrijeme provedeno s roditeljem i knjigom stvara pozitivnu povezanost s knjigama i čitanjem.

Ako ste prestali čitati svojoj djeci, pokušajte ponovno uvesti ovaj ritual. Predložite im da im pročitate nešto kratko. Iskoristite priliku kad su bolesni. Pretvorite čitanje u igru i naizmjenično birajte štivo. Tako ćete im uspjeti približiti neke knjige koje možda sami nikad ne bi odabrali. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Jpeds.com ]