Školstvo u medijima
OD JESENI
Građanski odgoj u svim školama
objavljeno: 6. veljače 2019.

… učiti sve o pravima, zakonima, izborima, domoljublju, ali i kako pomoći sebi i drugima. 
Do sada je građanski odgoj bio izvannastavni predmet i škole nisu imale obvezu provoditi ga, a  od jeseni bit će u svim školama i razredima.
– Mislim da će učenicima biti najzanimljivije aktivno sudjelovanje i  pronalaženje mjesta u zajednici kojoj pripadaju, mogućnost promjena i mogućnost sudjelovanja u dobrim promjenama, ističe članica radne skupine u obrazovnoj reformi “Škola za život” Mirna GRBEC.
– Mi smo jako zadovoljni time što će učenici u osnovnim školama prvi put doznati da među ljudskim pravima postoje i prava iz radnog odnosa i kršenja prava iz radnog odnosa i da će se upoznati sa sindikalnim organiziranjem. To su velike stvari, kaže Željko STIPIĆ iz školskog sindikata “Preporod”.
A velike su stvari što će se od prvog razreda upoznavati s dječjim pravima i kako ih ostvariti. Među ostalim još će obvezni sadržaji biti  nenasilno ponašanje, domoljublje, pravedno odlučivanje, vršnjačka pomoć, utjecaj korupcije na zajednicu.
– Radi se o tome da mladi čovjek zna svoja prava, da zna što je glasovati i kako glasovati, da zna izboriti se za svoja prava i kritički misliti prema vlasti. To bi trebalo odgovarati svima, ističe Boris JOKIĆ sa Instituta za društvena istraživanja.
A sve se to predviđa građanskim odgojem tako da će budući maturanti znati sve od izbornog sustava, upoznavanja sa svim važnim dokumentima u nas i EU, do aktivnog sudjelovanja u zajednici, kako bi jednog dana bili zadovoljni građani. [ IZ DRUGIH MEDIJA | hrt.hr | Sunčica Findak / T.V. ] Cijeli prilog vidite OVDJE.