Savjeti stručnjaka
DESET SAVJETA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE
Samo nemojte govoriti „ima vremena”, danas je taj dan!
objavljeno: 7. veljače 2019.

Međutim, tradicionalno obrazovanje općenito ima početak i kraj koji kulminira pisanjem testova.

  • Cjeloživotno učenje štiti pojedinčevu želju da stekne novo znanje izvan službenoga obrazovnog sustava.

Razvijanje stava koji podržava kontinuirano učenje jedini je način da uspijete u dinamičnom okruženju u kojem danas živimo. Uz to, tehnologija vam može pomoći da slijedite svoju strast za jezicima, poboljšate svoje vještine te čak i razvijete mobilnu aplikaciju koristeći se izvorima koje možete pronaći na internetu.

DESET SAVJETA ZA CJELOŽIVOTNO UČENJE

Postoji bezbroj načina na koje možete postati cjeloživotni učenik. Pogledajte ovaj VIDEOZAPIS da biste otkrili kako se motivirati i krenuti.

Evo kako možete primijeniti ideje spomenute u zapisu:

1) ČITAJTE MNOGO I ČESTO

Kupujte novine, pretražujte mrežne stranice u potrazi za stvarima o kojima želite više znati, zamolite prijatelja da vam preporuči knjige; najviše od svega, budite znatiželjni. Ako želite pronaći akademska istraživanja o nekoj temi, upotrijebite Google Scholar. Uronite u temu i nemojte stati dok je ne iscrpite!

2) OKRUŽITE SE DOBRIM DRUŠTVOM!

Okružite se ljudima koje cijenite. Istražujte ideje i teme s istomišljenicima. Ostanite u kontaktu s ljudima koji vas inspiriraju i potiču na učenje.

3) POUČAVAJTE DRUGE

Ne trebate biti u učiteljskoj profesiji da biste ljudima pomogli učiti. Prenošenje znanja drugima može vam pomoći da zaista shvatite neki koncept ili ideju; to je pravi ispit vašeg znanja.

4) NAPRAVITE POPIS STVARI KOJE ŽELITE ISTRAŽITI

To je dobar način da se pokrenete. Prije nego što uskočite u neko područje, provedite neko vrijeme istražujući teme i praveći bilješke. Nakon što ste sastavili popis stvari koje želite istražiti, morate odlučiti koja je najbolja opcija za vas.

5) POKRENITE VLASTITI PROJEKT

Ako ste učitelj, potaknite svoje učenike da osmisle vlastite projekte, počevši od zadataka. To će im pomoći da razviju ideju o tome kako bi mogli slijediti ovaj postupak u budućnosti i primijeniti ga na razne scenarije.

6) KORISTITE SE OSOBNIM OKRUŽENJEM ZA UČENJE

Razumjeti kako učiti neprocjenjiva je vještina. Osobna okruženja za učenje poput GoConqr.com mogu vam pomoći da usvojite dokazane tehnike učenja kojima se učenici mogu koristiti u otkrivanju novog znanja.

7) EKSPERIMENTIRAJTE S NOVIM NAČINIMA UČENJA

Isprobavanje nekoliko načina za učenje pomoći će vam da pronađete način koji zaista djeluje za vas. Crtanje dijagrama, gledanje dokumentarnih filmova, stvaranje mentalnih mapa i korištenje glazbom za učenje neki su od alternativnih načina na koje učenici mogu pristupiti učenju.

8) PRIDRUŽITE SE GRUPI ZA UČENJE

Pronađite virtualne grupe za online-učenje u kojima možete surađivati i učiti od ljudi s različitim iskustvima. Usvojite mišljenja iz širokog spektra izvora i primijenite ih na svoje iskustvo.

9) PRONAĐITE POSAO KOJI POTIČE UČENJE I SURADNJU

Većina profesionalnih uloga uključuje neku razinu učenja bez obzira na to radi li se o osposobljavanju za posao, radionicama ili drugim obrazovnim programima. Karijera u području koje se razvija može vam osigurati da neprestano učite i razvijate svoje vještine.

10) NEKA VAM TO BUDE PRIORITET!

Nemojte samo govoriti „ima vremena”. Neka danas bude taj dan. Bez obzira na to jeste li nastavnik, učenik, profesionalac ili nešto drugo – neka učenje postane prioritet u vašem životu. Ako čekate da nove informacije pronađu vas, tad ograničavate količinu informacija koje znate i svoju sposobnost da dugoročno steknete novo znanje.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: TeachThought portal je posvećen podršci i obrazovanju učitelja te razvijanju poučavanja u 21. stoljeću. Primarno prenosi teme vezane za istraživanje novih modela poučavanja i uloge igre u učenju te pomaže učiteljima da usavrše svoj zanat u današnjim učionicama.
  • Izvor: teachthought.com