Školstvo u medijima
UPISI U SREDNJE ŠKOLE
Prijamni ispiti zbog poplave odlikaša
objavljeno: 11. veljače 2019.

… s druge pak neke mukom muče s upisima i s problemom kako bi uopće popunili razrede. O tome kako će izgledati ova upisna godina govorili su Zlatko STIĆ, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, Damir JELENSKI, ravnatelj Gimnazije Tituš Brezovački u Zagrebu, Davor VIDAKOVIĆ, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru i Marko ILIJAŠEV, ravnatelj Prve srednje škole u Belom Manastiru.
– Uveli smo posebne provjere znanja – prijamne ispite kako bi eliminirali mogućnost upisati više učenika nego što možemo upisati. Iskustva od prošle godine su pozitivna, hrabri se odlučuju na naše provjere znanja, time ne mogu ništa izgubiti, nego samo dobiti, provjera ne bi im trebala stvarati dodatni stres – poručio je Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituš Brezovački u Zagrebu.
– Mi smo davno odlučili da nećemo čekati promjene nego ćemo sami krenuti u nove programe i puno rada nastavnika, puno razumijevanja s djecom dovelo je do toga da smo prošle godine, recimo imali 2000 prijava u sve naše programe a za gimnazijski razred zbog kojeg uvodimo prijamni ispit smo imali za 68 mjesta 793 prijave – objasnio je Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.
Sasvim suprotna je situacija u Prvoj srednjoj školi u Belom Manastiru, gdje je, kako je rekao ravnatelj Marko Ilijašev borba za svakog učenika. Određena zanimanja su popunjena, ali kako bi se popunile ostale razrede, nastavnici i sam ravnatelj traže potporu od lokalne uprave i traže dodatnu motivaciju za učenike kroz stipendije.
– Mi imamo pritisak na sve smjerove, nemamo problema s upisom, broj prijavljenih je u pravilu dva do tri puta veći nego što možemo primiti. Za sada ne razmišljamo o prijamnim ispitima – izjavio je Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru. [ IZ DRUGIH MEDIJA | hrt.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.