Zanimljivosti
U ŽIVOTU SAM PROMIJENIO MNOGO POSLOVA, ALI …
Učitelj sam i ponosim se time
objavljeno: 11. veljače 2019.

Iako put može biti trnovit, ništa se s time ne može usporediti.

U životu sam promijenio mnogo poslova, od raznošenja novina do vođenja vlastite tvrtke, ali me ništa nije ispunilo ponosom kao titula učitelja. Kao učitelj suočio sam se s više uspona i padova nego u bilo kojem drugom zanimanju, ali na kraju dana mogu sa sigurnošću reći: „Učitelj sam i ponosim se time!”

Ponosan sam što sam dio skupine pojedinaca koji rade svoj posao iz ljubavi prema profesiji, a ne iz ljubavi prema zaradi.

Ponosan sam što sam dio profesije u kojoj su nam naši „klijenti” povjereni na brigu godinu dana i više i koji se čak i nakon dvadeset godina vraćaju tražeći nas iz jednog jedinog razloga – kako bi nam rekli hvala.

Ponosan sam što imam kolege koji me svakodnevno inspiriraju.

Ponosan sam što imam priliku biti mentor ili autoritet onima kojima je potrebno vodstvo.

Ponosan sam što radim posao u kojem se ne osjećam kao na poslu, što imam učenike koji su, bez obzira na moje raspoloženje, sretni što me vide i drago im je da sam tamo.

Drago mi je da sam dio profesije gdje, kad sam odsutan, iskreno nedostajem onima koje poučavam. Divan je osjećaj kad vam učenici kažu: „Nedostajali ste nam.”

Ponosan sam što sam dio nečega što nitko zapravo ne razumije dok ne pokuša stati pred učenike i poučavati. Nijedna teorija, priručnik ili istraživanje ne mogu opisati sve što učitelji svakodnevno čine kako bi utjecali na svoje učenike.

Ponosan sam što mi roditelji povjeravaju svoj najvrjedniji i najdragocjeniji dar, svoje dijete.

Ponosan sam što sam dio profesije koja gradi sve ostale profesije.

Ponosan sam što sam, sa svojim kolegama, dio putovanja, jer zajedno imamo priliku utjecati na budućnost.

MALO OHRABRENJE ZA UČITELJE:

Bez obzira na to u kojem ste razdoblju karijere, osjećate li se kao da ste na vrhu svijeta ili da ste potonuli do dna, uvijek morate biti ponosni. Vi ste dio nečega većeg od vas samih. Vaš je utjecaj epskih razmjera, vi mijenjate živote i ono što činite svakodnevno ima veći učinak nego što možete zamisliti.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Teachonomy: blog američkog osnovnoškolskog učitelja sa savjetima za učitelje.

  • teachonomy.com