Zanimljivosti
53. MEĐUNARODNA MENDELJEJEVLJEVA KEMIJSKA OLIMPIJADA, SANKT PETERBURG
Poznati hrvatski predstavnici za 53. IMChO
objavljeno: 13. veljače 2019.

Za to je pripremljen izlučni ispit na kojem je radila ekipa znanstvenika i studenata s iskustvom u međunarodnim kemijskim olimpijadama.

Izlučni test protezao se na više od 30 stranica, sa zadatcima mnogo težima čak i od zadataka na Državnom natjecanju iz kemije, a za njegovo su rješavanje učenici na raspolaganju imali pet sati. Učenicima posao nije olakšavala ni činjenica da je ispit pisan na engleskom jeziku, kako bi bio vjerna simulacija onoga što ih čeka na IMChO-u.

Učenici za vrijeme pisanja ispita

…………..

Izlučni ispit održan je 9. veljače 2019. na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, u 10 sati. Pristupilo mu je 11 učenika, a odmah nakon što su završili s rješavanjem ispita, osmeročlano povjerenstvo počelo je ispravljati zadatke. Rezultati su sažeti grafički:

Na 53. Međunarodnu Mendeljejevljevu kemijsku olimpijadu u Sankt Peterburgu, Ruska Federacija, kvalificirali su se:

  • Mislav BARIĆ > 4. razred, III. gimnazija, Split
  • Ivor VAVRA PLAVŠIĆ > 4. razred, V. gimnazija, Zagreb
  • Luka LIST > 3. razred, Gimnazija „Fran Galović”, Koprivnica
  • Barbara SUMIĆ > 3. razred, III. gimnazija, Split
  • Stjepan DOLIĆ > 4. razred, III. gimnazija, Zagreb

Barbara je već sudjelovala na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), kao i na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO), gdje se natjecala u timu s Mislavom. Ivor se natjecao na Olimpijadi metropola, dok će Stjepanu i Luki ovo biti prvo sudjelovanje na nekoj olimpijadi znanja.

…………

Viktor ŠKORJANC, mentor hrvatske reprezentacije na IMChO-u