Školstvo u medijima
NOVO ISTRAŽIVANJE U KOJEM JE SUDJELOVALO 11 TISUĆA DEVETOGODIŠNJAKA I DESETOGODIŠNJAKA
Ekrani mijenjaju strukturu dječjih mozgova
objavljeno: 14. veljače 2019.

Prema novom izvještaju, istraživanje koje je proveo američki Nacionalni institut za zdravlje otkriva da rezultati skeniranja mozga oko 4500 djece pokazuju „različite neuralne obrasce” ovisno o tome koliko su vremena djeca dnevno provela pred ekranima.

Studija, u kojoj je sudjelovalo 11 tisuća devetogodišnjaka i desetogodišnjaka, istražila je rezultate skeniranja mozga prikupljenih u deset godina kako bi se otkrilo što vrijeme provedeno pred ekranima čini dječjim mozgovima.

IAKO PRVI KONKRETNI PODATCI TEK MORAJU BITI OBJAVLJENI – istraživači su već pronašli određene obrasce u rezultatima skeniranja mozga kod djece koja provode više od sedam sati dnevno pred ekranima. Ti rezultati pokazuju stanjivanje korteksa – vanjskog sloja moždanog tkiva odgovornog za procesuiranje informacija iz svakog od pet osjetila.

LOŠE NAVIKE

„Ne znamo je li vrijeme provedeno pred ekranima uzrok tome”, rekla je Gaya DOWNLING, jedna od znanstvenica koja radi na studiji. Downling također kaže da „još ne znaju je li to loša stvar”, ističući da je prerano donositi zaključke iz uvodnih podataka.

Međutim, važno je napomenuti da su istraživači Instituta za zdravstvo otkrili da su djeca koja su izložena ekranima više od dva sata dnevno postigla „niže rezultate na testovima razmišljanja i jezičnim testovima”, rekla je Downling.

OBUZDAVANJE OVISNOSTI

Jedan je od zadataka ove ambiciozne studije konačno pronaći odgovor na pitanje stvaraju li ekrani ovisnost?

„Ova će nam studija pomoći da vidimo koliko vremena djeca provedu pred ekranima, u kojoj mjeri sami smatraju da to utječe na njih, ali i koji su neki od ishoda”, rekla je Downling.

Međutim, znanstvenici moraju prikupiti mnogo više podataka prije nego što će moći ponuditi bilo kakve konačne odgovore.

……………

NAPOMENA

  • SAD: Futurism je portal neovisne izdavačke kuće iz New Yorka.
  • Izvor: futurism.com
  • Photo by Ludovic Toinel on Unsplash