Savjeti stručnjaka
DOBRI UČITELJI IMAJU ŠESTO OSJETILO KAD JE RIJEČ O DJECI
Strpljenje je potrebno svaki dan i u svakoj učionici
objavljeno: 25. veljače 2019.

Tajna dobrog učitelja leži u njegovoj sposobnosti da pronađe i zadrži sljedeće osobine.

✿ STRPLJENJE

Strpljenje je potrebno svaki dan i na svaki način u svakoj učionici punoj mladih umova koji će iskoristiti svoju domišljatost kako bi ispitali vaše strpljenje, svaki dan i na mnogo načina. Svaki učitelj koji pretpostavi da će djeca htjeti mirno sjediti i slušati predavanje, probudit će saznanje da djeca tako ne funkcioniraju. Ne idite na nastavu i ne poučavajte ako niste oboružani strpljenjem, čak i kad vam se čini da vas nitko ne sluša. Morat ćete strpljivo usmjeravati  dijete prema cilju i pronalaziti nove i uvijek bolje načine pridobivanja njihove pozornosti, da ne spominjemo sposobnost strpljivog ponavljanja gradiva.

✿ ŠESTO OSJETILO

Dobri učitelji imaju šesto osjetilo kad je riječ o djeci i to im daje mogućnost da čitaju misli. Intuitivno znaju zašto se djeca ponašaju na određen način i što činiti kako bi im pomogli. Vide potencijal prije nego što se pokaže u punom svjetlu i potiču djecu da vide sebe očima svog učitelja. Dobar će učitelj mudro upotrijebiti svoje šesto osjetilo koristeći se tehnikom ​​poučavanja koja se uklapa u jedinstveni um i stil učenja svakog djeteta. Učitelj će vidjeti djetetov uspjeh i prije vremena.

✿ UNUTARNJA MOTIVACIJA

Dobri su učitelji istinski svjesni da im poučavanje neće donijeti izobilje, bogatstvo i poštovanje. Oni shvaćaju da im poučavanje najvjerojatnije neće donijeti ni povišicu, a niti pohvale. Poučavaju zbog urođene potrebe za poučavanjem. Inspiracija koja potiče dobro poučavanje dolazi od nekoga tko je rođen da poučava. Intrinzična će motivacija zasjati i zbog toga su dobri učitelji često prepoznatljivi u društvu.

✿ SUOSJEĆANJE

Uza šesto čulo, učitelj mora imati sposobnost suosjećanja. To ima svaki dobar učitelj. Oni vide nevidljivo dijete koje besposleno sjedi u stražnjem dijelu učionice. Oni se brinu za dijete koje se loše ponaša i usmjeravaju ga na pravi put. Kada dijete uspije, osjećaju se onako kako se osjećaju djetetovi roditelji, ali također znaju kakav je osjećaj doživjeti neuspjeh. Oni nikad ne ponižavaju djecu. Dobri učitelji spašavaju djecu svaki dan, i kad ih netko zlostavlja, i kad nemaju prijatelja. Oni znaju kako se povezati s njima, postaviti pravo pitanje i riješiti problem mudrošću koju crpe iz svog iskustva.

✿ ODLUČNI I ČVRSTI

Dobri učitelji posjeduju jaku volju koja im svakodnevno govori: „Danas sam odlučna poučavati dobro.” Njihova odlučnost i jaka volja dopiru do učenika koji poštuju svog učitelja u svakom pogledu. Dobri učitelji imaju učenike koji se pokoravaju, jer im to uljepšava dan. Definicija je dobrog učitelja znati kako motivirati djecu da daju sve od sebe. Oni od samog početka vrlo jasno daju do znanja što očekuju od svakog učenika u razredu. Pravila i rutina slijedit će se na strukturiran način kako bi se djeca osjećala sigurno, a da se pritom ne gubi kreativnost. Dobar učitelj poučava jakim i čvrstim, ali nježnim i brižnim umom u svakom trenutku.

✿ FLEKSIBILNOST I SMIRENOST

Nema dobrog učitelja koji vrišti i nijedan dobar učitelj ne poludi samo zato što je netko upropastio njegovu krutu rutinu. Dobri su učitelji fleksibilni, jer moraju biti. Oni mirno odrađuju svoj dan, kao da poručuju: „Ja sam glavni, pa neka bude što biti mora.” Dobri učitelji znaju da će se svaka prostorija ispunjena mladim dušama katkad pretvoriti u cirkus, ali ipak, svaki dobar učitelj zna držati kontrolu nad svojom učionicom. To čine mudrošću koja dolazi s iskustvom, u čarobnjačkom stilu. Dobar će učitelji naučiti razrednoga „klauna” kako da se smiri. Mogu potaknuti i najnemotiviranije dijete da čini čudesne stvari i sve samo zato što su rođeni da poučavaju.

✿ ZAKLJUČIMO

Ako ste odvojili vrijeme kako biste do kraja pročitali ovaj članak, vjerojatno ste dobar učitelj. Treba biti dobar učitelj kako biste se potrudili saznati što je potrebno dobrim učiteljima.

Hvala za sve što strpljivo činite.

Hvala vam što se žrtvujete za djecu za tako malu pohvalu i naknadu.

Hvala što se, s vremena na vrijeme, pretvorite u čarobnjaka.

Dobri se učitelji ne rađaju svaki dan i kad ih sretnete mudro je reći „Hvala” prije nego što svi dobri učitelji odu.

………………

NAPOMENA

  • INDIJA: Schools of Educators – stranica s izvorima i savjetima za učiteljsku praksu.

  • schoolsofeducators.com