JA TAKO MISLIM

Rana privrženost majke i djeteta

petak, 15. veljače 2019.

Dijete je nakon rođenja potpuno pripremljeno za interakciju s ljudima. Spontane reakcije djeteta izazivaju odgovore okoline. Na primjer, na usmjerenost pogleda djeteta na majčine oči, majka reagira na način…

Rana privrženost majke i djeteta

… da zadržava pogled na djetetovu licu, da mu govori nježne riječi, miluje ga, ljulja ga i slično. Takvi se obrasci ponašanja ponavljaju nebrojeno puta tijekom dana. Majka odgovora na djetetove reakcije na dosljedan i predvidljiv način. Njezine reakcije su spontane, brze i prilagođene djetetu. U početku djetetove reakcije imaju refleksu osnovu, ali vrlo brzo dijete počinje reagirati na okolinu na jasan i dosljedan način.

Kroz tu interakciju razvija se emocionalna povezanost majke i djeteta koju nazivamo rana privrženost. Rana privrženost mješavina je ugodnih i neugodnih emocija za dijete. Obilježava je ljubav i sreća, ali i strepnja, strah i srdžba koji se javljaju kad majka nije dostupna kao i kad je dijete u blizini nepoznatih osoba.

Ovaj je strah osobito izražen oko devetog mjeseca života djeteta i govori o djetetovu sazrijevanju. Majka koja pruža djetetu sigurno okrilje iz kojeg će istraživati svijet i ohrabruje ga i potiče u tim nastojanjima otvoriti će djetetu mogućnosti suočavanja s budućim ugodnim i neugodnim situacijama na primjeren način.

  

Piše Eleonora GLAVINA, univ. spec. clin. psych. | Dječji vrtić Cipelica, Čakovec

……………

Majčina skrb podrazumijeva kombinaciju ugađanja i poticanja i određuje privrženost koja će se razviti.

Djeca koja su sigurno privržena imaju emocionalno tople majke, pune ljubavi, osjetljive na njihove potrebe. Istraživanja su pokazala da na kvalitetu skrbi, osim majčinih karakteristika, utječu i širi kulturalni i obiteljski aspekti, stresni događaji, osobnost majke, ali i temperament djeteta i moguće razvojne teškoće koje dijete pokazuje.

Djeca „teškog” temperamenta katkad su vrlo zahtjevan izazov majkama u smislu zadovoljavanja njihovih potreba. Isto tako, djeca kod kojih komunikacijski razvoj ne prati uobičajenu razvojnu liniju ne šalju signale okolini, pa i odgovor okoline izostaje. U takvim slučajevima treba što prije reagirati i potražiti pomoć stručnjaka, jer je komunikacija osnova za razvoj emocionalne privrženosti.

Također treba imati u vidu i uzajamni utjecaj osobina majke i djeteta koje također na jedinstven i neponovljiv način oblikuju ranu privrženost.

Svakako treba naglasiti – ako majka nije dostupna djetetu iz bilo kojeg razloga, brigu za njegov razvoj može preuzeti neka druga osoba koja je dovoljno osjetljiva na njegove potrebe i s kojom će dijete razviti privrženost. Novija istraživanja upućuju na to da dijete rane dobi, osim za majku kao primarnog skrbnika, razvija privrženost i s drugim osobama iz okoline s kojima je u kontinuiranom kontaktu. Privrženost s ocem daje posebno bogatstvo emocionalnom razvoju djece.

Sigurna privrženost priprema dijete da povezanost među ljudima doživljava kroz ljubav i povjerenje. Privrženost u ranoj dobi igra važnu ulogu kod prijateljstava i središnje je obilježje emocionalnih veza u odrasloj dobi. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Photo by Dakota Corbin on Unsplash]

Ključne riječi

Vezani članci
Školski portal: Zašto odgojitelje smatramo drugorazrednim učiteljima?

Zašto odgojitelje smatramo drugorazrednim učiteljima?

Smatra se da je prvih pet godina ključno u razvoju…

Školski portal: Kako disciplinirati iznimno osjetljivu djecu

Kako disciplinirati iznimno osjetljivu djecu

Ali kako su godine prolazile, uvidjela sam da je iznad…

Školski portal: Moje dijete ne mari ni za što

Moje dijete ne mari ni za što

Pustim da se nosi s posljedicama svog ponašanja, nije ga…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Odbacite gramatiku i poučavajte pripovijedanje

Izvješće Timesa citira učitelja viših razreda…

Školski portal: Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Ako nema discipline, nastava je nemoguća

Promotrimo koje pogreške čine učitelji pri…

Školski portal: Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Jednostavan način za izrađivanje razrednih novina

Danas vam donosimo još jedan važan…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…