Zanimljivosti
JA TAKO MISLIM
Rana privrženost majke i djeteta
objavljeno: 15. veljače 2019.

… da zadržava pogled na djetetovu licu, da mu govori nježne riječi, miluje ga, ljulja ga i slično. Takvi se obrasci ponašanja ponavljaju nebrojeno puta tijekom dana. Majka odgovora na djetetove reakcije na dosljedan i predvidljiv način. Njezine reakcije su spontane, brze i prilagođene djetetu. U početku djetetove reakcije imaju refleksu osnovu, ali vrlo brzo dijete počinje reagirati na okolinu na jasan i dosljedan način.

Kroz tu interakciju razvija se emocionalna povezanost majke i djeteta koju nazivamo rana privrženost. Rana privrženost mješavina je ugodnih i neugodnih emocija za dijete. Obilježava je ljubav i sreća, ali i strepnja, strah i srdžba koji se javljaju kad majka nije dostupna kao i kad je dijete u blizini nepoznatih osoba.

Ovaj je strah osobito izražen oko devetog mjeseca života djeteta i govori o djetetovu sazrijevanju. Majka koja pruža djetetu sigurno okrilje iz kojeg će istraživati svijet i ohrabruje ga i potiče u tim nastojanjima otvoriti će djetetu mogućnosti suočavanja s budućim ugodnim i neugodnim situacijama na primjeren način.

  

Piše Eleonora GLAVINA, univ. spec. clin. psych. | Dječji vrtić Cipelica, Čakovec

……………

Majčina skrb podrazumijeva kombinaciju ugađanja i poticanja i određuje privrženost koja će se razviti.

Djeca koja su sigurno privržena imaju emocionalno tople majke, pune ljubavi, osjetljive na njihove potrebe. Istraživanja su pokazala da na kvalitetu skrbi, osim majčinih karakteristika, utječu i širi kulturalni i obiteljski aspekti, stresni događaji, osobnost majke, ali i temperament djeteta i moguće razvojne teškoće koje dijete pokazuje.

Djeca „teškog” temperamenta katkad su vrlo zahtjevan izazov majkama u smislu zadovoljavanja njihovih potreba. Isto tako, djeca kod kojih komunikacijski razvoj ne prati uobičajenu razvojnu liniju ne šalju signale okolini, pa i odgovor okoline izostaje. U takvim slučajevima treba što prije reagirati i potražiti pomoć stručnjaka, jer je komunikacija osnova za razvoj emocionalne privrženosti.

Također treba imati u vidu i uzajamni utjecaj osobina majke i djeteta koje također na jedinstven i neponovljiv način oblikuju ranu privrženost.

Svakako treba naglasiti – ako majka nije dostupna djetetu iz bilo kojeg razloga, brigu za njegov razvoj može preuzeti neka druga osoba koja je dovoljno osjetljiva na njegove potrebe i s kojom će dijete razviti privrženost. Novija istraživanja upućuju na to da dijete rane dobi, osim za majku kao primarnog skrbnika, razvija privrženost i s drugim osobama iz okoline s kojima je u kontinuiranom kontaktu. Privrženost s ocem daje posebno bogatstvo emocionalnom razvoju djece.

Sigurna privrženost priprema dijete da povezanost među ljudima doživljava kroz ljubav i povjerenje. Privrženost u ranoj dobi igra važnu ulogu kod prijateljstava i središnje je obilježje emocionalnih veza u odrasloj dobi. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Photo by Dakota Corbin on Unsplash]