Jučer-danas-sutra
BBC OTKRIVA
Diskriminirajuće plaće na prestižnim britanskim sveučilištima
objavljeno: 19. veljače 2019.

Ta sveučilišta obilježava zajedničko usmjerenje na istraživanje i podizanje ugleda akademskog uspjeha, a većina su na popisu „sveučilišta red brick”, osnovana između 1900. i 1963. godine. Od 24 sveučilišta, među kojima su Cambridge, Oxford, Bristol, Cardiff, Leeds i London School of Economics and Political Science, 22 su odgovorila na upit o plaćama zaposlenica i zaposlenika koji im je poslao BBC.

Prosječne plaće za akademske zaposlenike bijelce iznose 52 tisuće funti godišnje. Taj je broj za profesore afroameričkog podrijetla 38 tisuća funti, a za one arapskog podrijetla 37 tisuća funti godišnje, što znači da bijelci zarađuju 26 posto više od ostalih. Razlika u plaći za akademsko osoblje azijskog i miješanog podrijetla još je veća.

Novi podatci upućuju na to da akademsko osoblje koje pripada manjinskim etničkim skupinama ima manje izgleda za promicanje na bolje plaćena i važnija mjesta. Uzrok za ove razlike može biti nejednakost u plaćanju, što je nezakonita praksa, ili pak činjenica da određena skupina zaposlenika ima manje plaćene poslove, odnosno ugovore na pola radnog vremena. Kad je u pitanju razlika u plaćama na rodnoj osnovi, situacija se dodatno komplicira – žene bjelkinje zarađuju 15 posto manje u odnosu na muškarce bijelce, žene azijskog podrijetla 22 posto manje, a žene afroameričkog podrijetla 39 posto manje u odnosu na muškarce iste boje kože.

Sveučilišta su dostavila i etnički presjek popisa zaposlenika, a brojevi pokazuju kako je na ovim sveučilištima zaposleno 49 tisuća bijelaca i bjelkinja, 3000 Kineza i akademskog osoblja iz Istočne Azije, 3000 iz Indije i Južne Azije, a tek oko 600 Afroamerikanki i Afroamerikanca te 250 ljudi iz arapskih zemalja. Bitno je naglasiti da izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti nije obvezatno te da se jedna od šest osoba zaposlenih na ovim sveučilištima odbila izjasniti o tome, stoga podatci o njihovim prihodima nisu uključeni.

Poznato je i da britanska vlada planira obvezati sve tvrtke koje imaju više od 250 zaposlenika da objave izvještaje o plaćama na temelju etničke pripadnosti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema BBC  ]