Zanimljivosti
OŠ MILANA LANGA IZ BREGANE DOBILA VELIKE DONACIJE
Bivši učenici darivali školu
objavljeno: 21. veljače 2019.

Ne iz državne blagajne, već donacijom. Naime, nedavne božićne blagdane, ali i ostatak nove 2019. godine uljepšao im je Tomislav Dekalić, direktor trgovačkog lanca Arena centar Zagreb, koja je donirala 630 tisuća kuna. A ovih je dana stigla još jedna donacija – 3D-printer koji je školi poklonio još jedan bivši đak – Bruno Kovačić, jedan od najboljih hrvatskih programera.

NAJVEĆA DONACIJA DOSAD

Ravnatelj breganske škole u svojoj je objavi na Facebooku istaknuo kako ga je pogled na bankovni račun škole „izuo iz cipela”. Naravno, jer iznos od 630 tisuća kuna i mnogim bi većim gradskim školama bila velika donacija, a kamoli ne školi iz malog mjesta koja se bori za svaku kunu iz državnog proračuna. 

– Dobivala je naša škola donacije i ranije, ali nikad ovoliko novca – ističe ravnatelj Matijašić, govoreći kako već ima ideju na što bi mogli utrošiti dobivena sredstva.

Naime, OŠ Milana Langa iznimno je opremljena, u svakoj od 20-ak učionica umreženo je računalo, a imaju i sedam „pametnih ploča”. No, nedostaje im prostora za igru, nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, bilo kakve sportske aktivnosti zapravo, pogotovo za lošijeg vremena.

– Školska je dvorana premala, izgrađena kad i škola, 1960-ih godina. Toliko je mala da dva razreda ne mogu istodobno imati tjelesni, jer ne stanu! Usto, škola je središte svih događanja u Bregani te se u njoj održavaju brojne predstave i manifestacije. Okuplja se u školi cijelo mjesto, stoga nam je žao što nemamo pravu, veliku dvoranu – govori ravnatelj te dodaje da je možda konačno došlo vrijeme da se postavi kamen temeljac za novu školsku dvoranu.

Direktor Arene Tomislav Dekalić, koji je najzaslužniji za ovu veliku donaciju, s ravnateljem je dugogodišnji prijatelj, posebno na nogometnom terenu.

Ravnatelj OŠ u Br5egani, Igor Matijašić 

………………

– Tomu znam već godinama, jer smo odigrali čitav mnogo nogometnih utakmica. Nikad nije volio gubiti, čak ni u prijateljskom susretu, uvijek je davao sve od sebe i nije se mirio s prosječnošću. Lidersku crtu s terena samo je prenio na svoje poslovanje, gdje je podjednako uspješan – napisao je Matijašić na Facebooku i govori kako je isprva mislio da je krivo čuo kad mu je Dekalić rekao iznos koji će škola dobiti.

Smatra da je divna stvar što Tomislav nije zaboravio ljude u svome malome mjestu niti školu koju je nekad pohađao.

ULAGATI U OBRAZOVANJE

A čovjek koji je cijelu Breganu, a ne samo djelatnike škole, oduševio svojom inicijativom za donacijom bivši je učenik ove škole, živi u Bregani, djeca mu pohađaju istu školu. Cijela se obitelj, kaže, vikendima igra na školskom igralištu. Stoga mu se činilo logičnim da tijekom blagdana darivanja i svojoj bivšoj školi daruju nešto zauzvrat.

– Veoma me lijepa sjećanja vežu uz moje osnovnoškolske dane. U Bregani živim cijeli svoj život i nema boljeg osjećaja nego kad možeš pomoći zajednici i ljudima s kojima živim. Prošlo je gotovo 25 godina otkako sam završio osnovnu školu i drago mi je što i moja djeca sjede u istim klupama, igraju se na istim hodnicima. Ne znam na što će škola utrošiti dobiveni novac, to je njima na izbor i volju, ali raduje me što smo im mogli donirati ta sredstva uoči Božića. Znam da svi mještani priželjkuju novu školsku sportsku dvoranu, veliku, pa možda škola odluči iskoristiti ovu donaciju barem za kamen temeljac i pripremne radove.

Dekalić nam govori da ga nije baš oduševio publicitet koji dobiva zbog ove donacije, no njegova uža obitelj vrlo je ponosna.

– Nismo naviknuli biti po novinama i televiziji, mirni smo obiteljski ljudi. Ali javilo mi se mnogo poznanika, koji su učitelji po struci, uslijedio je niz pozitivnih reakcija. Naravno, ako će biti prilike, školi ćemo pomagati i u idućim godinama.

Smatra kako je zapravo tužno što danas škole ovise većinom o ovakvim donacijama, sponzorstvima, eventualno europskim projektima, jer je očito da država za škole izdvaja premalo.

– Učitelji koje poznajem govore mi koliko je zapravo loša financijska situacija u prosvjeti i da bi svakoj školi taj novac jako dobro došao. Pa se nadam da će se možda naći još neki donator koji će pomoći nekom drugoj školi. Nije dobro da iz državnog proračuna novac odlazi nemilice na neke druge stavke, dok školama nedostaje. Stoga je, koliko god meni ovakav publicitet ne odgovara, dobro da se čuje o financijskim potrebama škola, jer u obrazovanje budućih generacija zaista treba i vrijedi ulagati.

TEMELJI USPJEHA

Nekoliko je dana kasnije slavlje ulaska u novu godinu u Bregani nastavljeno radi još jedne donacije, koju je ponovo inicirao bivši učenik. Naime, Bruno Kovačić i njegova IT tvrtka Axilis donirali su 3D-printer Zurtrax M 200. Odmah je organizirana edukacija za učitelje koji će se u dolazećim danima moći koristiti svim posebnostima koje printer nudi, a ne treba uopće sumnjati da će ovaj dio napredne tehnologije naići i na veliko zanimanje učenika.

Inače, Brunu Kovačića redom svi ističu kao najboljeg učenika koji je uopće polazio OŠ Milana Langa. Višegodišnji državni prvak na školskim natjecanjima iz informatike još je za vrijeme studija (mediji su ga prozvali „genijalcem s FER-a”) osnovao iznimno uspješnu informatičku tvrtku koja poslovno dopire do svih krajeva zemaljske kugle.

– Tko zna, možda baš rad na 3D-printeru potakne nekoga novoga mladoga informatičkoga genijalca da krene stopama Brune Kovačića. Ovo je još jedan dokaz da naši učenici nipošto ne zaboravljaju gdje su napravljeni temelji njihova uspjeha – zaključuje ravnatelj škole Igor Matijašić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Napisao Branko Nađ ]