AMERIČKO ISKUSTVO

Razgovori o 'onim lijenim učiteljima'

ponedjeljak, 25. veljače 2019.

Draga gospodo, načula sam vaše razgovore o „onim lijenim učiteljima”. Sjedila sam mirno i ugrizla sam se za jezik dok mi se soba okretala pred očima. Zacrnilo mi se pred očima kad ste svoje izlaganje začinili uobičajenim dodatkom…

Razgovori o 'onim lijenim učiteljima'

…“Mora biti lijepo raditi samo devet mjeseci u godini.” Zaboga, kako ste uopće došli na tu temu?

Evo što sam vam htjela reći, a nisam mogla, jer bih, kad bih sve izbacila iz sebe, zvučala poput lude osobe, a katkad mi se čini da to i jesam. Vrijeme je da se suočimo s idejom o „lijenim” učiteljima. Mislim da riječ koju tražite nije „lijeni” već „ludi”. Bili ste blizu. Jer, učitelji su očigledno ludi kad...

Rade dodatne poslove da bi mogli nastaviti poučavati. Činjenica je da su mnogi učitelji, ako nemaju zaposlenog supruga ili partnera, prisiljeni potražiti dodatne izvore zarade. I oni to i čine kako bi mogli raditi ono što vole. Oni su ludi.

Navečer odgovaraju na pozive i e-mailove roditelja. Ili djeca ne razumiju domaću zadaću, ili roditelj može razgovarati samo u kasne sate, što god bio razlog, učitelji su obvezatni odazvati se pozivu roditelja.

Oni su na usluzi i onda kad im baš ne odgovara. Vidite, djeca i roditelji imaju nepredviđene potrebe, jer su samo ljudi.

A učitelji su luđaci koji u 22 sata odgovaraju na e-mail, jer roditelj učitelja mora obavijestiti što očekivati kad se njegov Johnny ujutro pojavi na nastavi.

Pokušavaju zadovoljiti potrebe tridesetero učenika različite socioekonomske situacije i razine znanja, saznati gdje su „najtanji”, uključiti ih u nastavu, uvjeriti ih da su važni, pomoći im naći svoje mjesto tamo gdje se rijetko nađe dvoje sličnih. Mora da su ludi ako misle da sve to mogu izvesti. Ipak se trude iz dana u dan ne bi li barem jednome od svojih učenika pomogli preusmjeriti njegov život.

Misle da su mnoge stvari važnije od novca. Osmjeh učenika koji je konačno shvatio gradivo, učenik koji je našao mir u učionici dok se njegov svijet kod kuće urušava, zahvalnost roditelja čijoj su djeci pomogli. Mora da su potpuno poludjeli kad kažu da je sve to važnije od novca.

Očigledno riječ „lijeni” ne pristaje uz učitelje. Vidjela sam mnoge svoje kolege kako pomiču stolove, pripremaju se noću za nastavu, pojašnjavaju gradivo za vrijeme odmora.

Je li to lijenost?

Možda ipak ludost?

I još nešto: Samo ludi ljudi mogu mijenjati svijet. Oni žive i djeluju izvan zadatih okvira. Pokušavaju nemoguće. I znaju tajnu.

Njihova je tajna da znaju da su čudotvorci. Samo čudotvorac može sto dolara pretvoriti u stjecanje znanja za trideset učenika tijekom cijele godine.

Samo čudotvorac matematiku može učiniti zabavnom, dijete koje ne voli čitati pretvoriti u čitatelja. Samo čudotvorac može nasumice skupljenu grupu djece pretvoriti u obitelj. Samo čudotvorac može potaknuti dijete da u običnome pronađe neobično.

Samo čudotvorac može voljeti, poučavati i smijati se u svijetu koji misli da je ludost lijenost, u svijetu koji jednostavno ne želi stati i razmisliti te uvidjeti razliku.

Ali ne brinite, unatoč tome što kaže svijet, učitelji znaju razliku. Njihove su oči usmjerene na nagradu koju vi, gospodo, ne razumijete. Učitelji su vidjeli istinu u očima i srcima svojih učenika. I oni će nastaviti raditi za sve vas, iako ste možda pogriješili u jednoj riječi. Nema na čemu, gospodo.

..................

NAPOMENA

  • Scary Mommy – američki portal posvećen roditeljstvu.

  • Izvor: scarymommy.com

Vezani članci
Školski portal: Jedan dan u životu djeteta koje sporije obrađuje informacije

Jedan dan u životu djeteta koje sporije obrađuje informacije

Sporije obrađivanje informacija utječe na djecu u društvenom i emocionalnom…

Školski portal: Tri staromodna predmeta koje treba vratiti u srednje škole

Tri staromodna predmeta koje treba vratiti u srednje škole

… ali se služio samo dvama prstima kako bi ukucao…

Školski portal: „Učenje nije nadmetanje”

„Učenje nije nadmetanje”

U Oregonu, u SAD-u, učenike se primjerice potiče da uzimaju…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i…

Školski portal: Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Izdanja za lakše učenje i poučavanje

Kako biste brzo i jednostavno osmišljavali,…

Školski portal: Malo edukacije [1. dio]

Malo edukacije [1. dio]

… na kojima možete pronaći sadržaje…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…