Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Pobjednički projekt: „Vukovar – Our view of smart living”
objavljeno: 22. veljače 2019.

Budući da i sam kurikulum nastavnoga predmeta Informatika za osnovne i srednje škole nalaže da se težište obrazovnog procesa u predmetu Informatika treba temeljiti na rješavanju problema i programiranju kojim bi se poticalo razvijanje računalnog načina razmišljanja koje omogućuje razumijevanje, analizu i rješavanje problema odabirom odgovarajućih strategija, algoritama i programskih rješenja, koje će se u konačnici prenositi u svakodnevni život, odluka o pisanju i prijavljivanju projekta na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next, nametnula se sama po sebi.

Na natječaj su se mogle, osim udruga, prijaviti i obrazovne institucije te smo dogovorili suradnički tim GIMNAZIJE VUKOVAR koji čine učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog programa: Ivan KOLAR, Matija HARDI, Matko GAŠPARIĆ i Marko MACURA sa svojim profesorima, ujedno mentorima u projektu Davor ŠIJANOVIĆ i Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, prof. informatike.

Razradili smo ideju koju smo primijenili u nastavi informatike i izvannastavnu aktivnost. Projekt smo nazvali „Pametni grad: Vukovar – Our view of smart living” i u njega smo integrirali nekoliko područja u kojima je svaki član tima dobio zaduženja i preuzeo odgovornost za svoj dio projektnog zadatka.

  • U kategoriji Digitalne inovacije uz IoT, uvjete natječaja zadovoljilo je 40 projekta, među kojima je i naš projekt.
  • Projektom smo osigurali šest edukacijskih kompleta Arduino IoT, mobilni bežični router za spajanje projekata na internet SIM karticom i 3000 kuna za potrebe projekta.

Realizacijom praktičnog projekta iz STEM područja, naši su učenici usvojili nova znanja koja im sigurno mogu pomoći u pripremi za poslove budućnosti, jer je IoT najbrže rastuća internetska tehnologija današnjice putem koje učenici mogu razvijati nova inovativna i kreativna rješenja za budućnost.

Uvodne aktivnosti obuhvatile su osnovnu i naprednu edukaciju u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih, koji su održali edukatori Paolo Zenzerović i Biljana Trifunović, a putem kojih smo dobili sve potrebne informacije za izradu praktičnog rješenja vezanog za realizaciju našeg idejnog projekta. Nakon edukacije i radionica prihvatili smo se posla i krenuli u provedbu prvoga projektnog zadataka, a to je izrada makete pametnoga grada koristeći se komponentama Arduino. Izradili smo maketu pametnoga grada pod nazivom „Vukovar – Our view of smart living” u kojoj predstavljamo stvarni izgled Vukovara s novom šetnicom uz rijeku Dunav. Glavni je dio makete Županijska ulica u Vukovaru koja vodi prema Osijeku. Taj dio sadrži većinu komponenti koje smo dobili u projektu, neke smo dodatno kupili, dok smo neke iskoristili od igračaka koje imamo kod kuće. Tako smo prema idejnom zajedničkom projektu izradili:

PAMETNU RASVJETU, koja koristeći se fotootpornikom i infracrvenim senzorima pojačava intenzitet svjetlosti prolaskom kraj svakoga rasvjetnog tijela ili smanjuje udaljavajući se od njega, jer je u današnjem modernom dobu električna energija postala jedan od važnih resursa za čovječanstvo. Do gubitka električne energije može doći zbog prirodnih katastrofa, planiranih gašenja i gubitka uzrokovanih preopterećenjem ili uništenjem opreme. Naša pametna rasvjeta nudi rješenje velike uštede električne energije, pri čemu smanjuje preopterećenost same infrastrukture. Za pametnu javnu rasvjetu koristili smo se pločicom Arduino UNO

PAMETNI PARKING koristeći se infracrvenim senzorom utvrđuje ima li slobodnih parkirališnih mjesta. Približavanjem vozila senzor pokazuje broj slobodnih mjesta na parkiralištu, otvara rampu i omogućuje ulazak vozila na parkiralište te isto tako u odlasku vozila s parkirališta. Ovakav pristup smanjuje gužve prilikom potrage za parkirališnim mjestom, što istodobno smanjuje emisije ispušnih plinova u cestovnom prometu

PAMETNE SEMAFORE koji su prilagodljivi trenutačnom prometu. Koristeći se infracrvenim senzorima otkrivaju pokret i s obzirom na nadolazeći automobil reguliraju promet. Primjenom pametnih semafora izbjegli smo situacije u kojima su ljudi u vozilima morali čekati zeleno svjetlo na potpuno praznim raskrižjima, gdje ih nitko ne ometa u nastavku kretanja prema odredištu. Osim toga, pametnim načinom upravljanja semaforima rješavamo problem gužvi

SOLARNI TRAGAČ koji uz pomoć fotootpornika i servomotora prati izvor svjetlosti, prikuplja Sunčevu energiju, pohranjuje u „power bank”, a koja dalje napon distribuira prema rasvjetnom tijelu postavljenom uz glavnu prometnicu. Za solarnu ploču Sun tracker koristili smo se Arduinom MKR 1000.

Izrada makete pametnoga grada Vukovara vođena je idejom „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION”.

Sve je veća potreba za stručnjacima iz područja znanosti, tehnologije, matematike i inženjerstva, a s vremenom će se ona samo povećavati. Sa sve većom automatizacijom poslova javljaju se novi izazovi koji stvaraju nove prilike, a one sve više dolaze iz STEM područja. Tržište rada potražuje osobe koje posjeduju tehničke vještine, razmišljaju kritički, provjeravaju hipoteze i na osnovu razrađenih algoritama samostalno i odgovorno donose zaključke – a sve te vještine razvijaju se STEM edukacijom. Poticanje djece na određene aktivnosti ima velik utjecaj na daljnji razvoj njihovih vještina i interesa. Školski je sustav ključan faktor u poticanju dječjih interesa. Našim smo projektom učenicima omogućili upoznavanje sa svijetom Internet of Things te, sa sigurnošću možemo ustvrditi, potaknuli razvoj kreativnosti, kolaboracije, inovativnosti, stjecanje korisnih iskustava tijekom učenja, a sve to radi unapređivanja vještina i stjecanja potrebnih znanja kako bi se pripremili za tržište rada u kojem nedostaje stručnjaka u području programiranja. Naši su učenici radom u ovom projektu stekli iskustava učenja aktivnim sudjelovanjem u timskom i suradničkom okruženju, što im je dodatno osnažilo motivaciju za učenje, jer će sigurno stečena znanja i iskustva s lakoćom moći integrirati u svakodnevnicu, ali i u budući profesionalni život.

Programsku dokumentaciju koja je obuhvatila videouradak, tehničku specifikaciju, programske kodove i fotografije predali smo na ovogodišnji kreativni natječaj u sklopu donacijskog programa Generacija Next. U samom je natječaju sudjelovalo 38 ustanova odnosno udruga sa čak 51 projektnom idejom s temom Pametni grad. Sigurni smo da je ocjenjivačko povjerenstvo [Dora MEDVED i Sanja CAREVIĆ iz Hrvatskog Telekoma te Paolo ZENZEROVIĆ i Vlado LENDVAJ iz IRIM-a] imalo vrlo težak zadatak u odabiru najboljih radova u kategoriji osnovnih i srednjih škola, koji su se istaknuli po kreativnosti i prezentaciji rješenja.

Projektni tim Gimnazije Vukovar odnio je pobjedu u srednjoškolskoj kategoriji! Kako izgleda naše rješenje pametnoga grada, pogledajte sami …

Naše viđenje pametnoga grada Vukovara (Our view of smart living) namijenjeno je svim stanovnicima grada Vukovara, ali i šire.

………..

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ | Gimnazija Vukovar