Školstvo u medijima
POGLED U BUDUĆNOST
Kineski jezik u kenijskim osnovnim školama od 2020. godine
objavljeno: 26. veljače 2019.

Učenici će u četvrtom razredu osnovne škole početi s obvezatnim satovima mandarinskog jezika, a razlog je za ovu promjenu globalna rasprostranjenost ovog jezika i produbljivanje političkih i gospodarskih veza između Kenije i Kine.

– Kina danas zauzima bitno mjesto na svjetskoj gospodarskoj pozornici, tako da će Kenijci biti u prednosti dobiju li priliku razumjeti mandarinski – kazao je Julius Jwan, predsjednik Instituta.

Podsjetimo, Južnoafrička Republika ovaj je jezik uvela u škole 2014. godine, a Uganda planira uključiti mandarinski kao obvezatni predmet u srednjoj školi. Povjerenik Ministarstva obrazovanja Fred Matiang’i kazao je da će se plan testirati kako bi se poboljšala njegova kvaliteta prije nego što se počne provoditi u osnovnim i srednjim školama, gdje će se učiti uz francuski i arapski jezik.

Kenijske su vlasti za osmišljavanje plana i programa primile pomoć delegacije kineskih znanstvenika, a dodijeljene su i stipendije za osobe koje će studirati na kineskim sveučilištima. Veza između Kine i Kenije ogleda se i u pozajmici od nekoliko milijardi dolara, izgradnji željezničke pruge, autoceste, ali i stambenih zgrada, a prvi Konfucijev institut u Africi otvoren je upravo na Sveučilištu u Nairobiju. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema QUARTZ ]