Školstvo u medijima
SVESTRANA UČITELJICA
Anita VADAS: Da se ponovno rodim, opet bih bila učiteljica
objavljeno: 26. veljače 2019.

Drži predavanja diljem Hrvatske, a svaki dan iskoristi najbolje što može. Ona je Anita VADAS, rodom iz Draškovca, a danas sa čakovečkom adresom.

PRONAŠLA SE U OBRAZOVANJU

Kad je nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja došlo vrijeme da odabere svoj budući karijerni put, Anita je znala da se želi baviti obrazovanjem. Završila je tadašnju Pedagošku akademiju u Čakovcu i postala učiteljica razredne nastave. Nakon stjecanja diplome, okrenula se svojoj duhovnoj strani i studirala Vede, a potom su uslijedili poslovi zamjena po školama. Nakon toga je dobila i stalni posao, a neko je vrijeme i bila vršiteljica dužnosti ravnateljice škole.

Potpuno se pronašla u razrednoj nastavi te danas radi u Prvoj osnovnoj školi u Čakovcu. No, kako su godine rada odmicale, tako je počela primjećivati da se nekadašnji i današnji obiteljski odgoj djece uvelike razlikuju.

– U novije se vrijeme i odgoj sve više prepušta školama. Roditelji sve više rade, a sve manje vremena provode s djecom, koja su uglavnom u vrtiću, školi, na treninzima ili raznim tečajevima. Ne možete biti imuni na to da je današnjoj djeci potreban odgoj, edukacija vezana za kulturu ponašanja, komunikaciju i usmjeravanje u moralnim odlukama, a to se vidi svaki dan na nastavi – iskrena je Anita.

RODITELJI UČENIKA POTAKNULI JE DA RAZMIŠLJA IZVAN OKVIRA

Zato je na svojim roditeljskim sastancima nastojala što više usmjeravati roditelje, a prije tri godine, na poticaj roditelja njezinih nekadašnjih učenika, počela je razmišljati o tome da sve svoje iskustvo u radu s djecom i roditeljima prenese u poduzetničku priču.

– Danas svoju malu tvrtku doživljavam kao produženu ruku škole. Moji su roditeljski sastanci znali trajati prilično dugo, jer sam svaki put imala radionice, predavanja ili neku vrstu edukacije za njih. Neki od roditelja dali su mi ideju kako bi takvo što trebalo i drugim roditeljima. I eto me danas tu gdje jesam – počinje Anita svoju priču.

Osim što još uvijek radi u školi, edukatorica je i vlasnica svoje tvrtke u kojoj ne pomaže samo roditeljima, nego ima i zasebne radionice za žene.

– Praksa mi je pokazala da su žene u dosta lošem stanju. Kao žene koje rade, a ujedno su majke i supruge, najmanje vremena imaju za sebe te im je samima teško pronaći ravnotežu. Stoga sam pokrenula program za žene Ne moraš ništa, a možeš sve kako bih im podigla samopouzdanje i potaknula da sebe više vole te time budu bolje svojoj obitelji. Djeca žele sretne roditelje, a roditelj može odgajati sretno dijete samo ako je i sam takav – ističe Anita.

I SAMA ŽIVI ONO O ČEMU GOVORI

No tome ne poučava samo roditelje koji su joj klijenti, nego tu priču i sama živi. Ova majka gimnazijalke i ferovca svoj radni dan počinje oko pet sati ujutro, i to meditacijom. Potom slijede obveze vezane za pisanje tekstova i kolumna koje možete čitati na portalima eMedjimurje i Varaždinski, zatim na portalu Atma i njezinim mrežnim stranicama.

Smatra da je ujutro najkreativnija, a priznaje da se često, kad kasnije pogleda svoje tekstove, sama čudi kako je sve to uspjela napisati. Nakon toga slijedi rješavanje papirologije, pripremanje za nastavu, čitanje knjiga, individualni sastanci, a u sve to uspijeva uklopiti i kuhanje za svoju obitelj vegetarijanaca i vegana, kao i povremene treninge plesa i pilatesa te druženje s najmilijima.

– Hiperaktivna sam osoba i imam mnogo energije te sve stižem. Imam i dane kad se posvetim sebi, obitelji, prirodi i miru u tišini. Volim samoću, mir i tišinu. No, obožavam educirati druge i u tom trenutku zaboravljam na sebe – napominje Anita, dodajući kako je najbolji dio njezina posla to što ga ne smatra poslom.

Iako je posao s djecom i roditeljima povremeno vrlo zahtjevan, Anita se usmjerava na njegovu lijepu stranu.

– Pomažem, usmjeravam, olakšavam, poučavam, inspiriram, motiviram. Radim najčasniji posao na svijetu i još ga k tome volim. Prema tome, uspjeh je zajamčen. Uspjeh mi je kad drugima olakšam i riješim ono što oni nisu znali. To i mene usrećuje. Ono što mi pomaže jest njihova sreća kad im pomognem. Tad znam da radim dobru stvar. Ovo je nešto što sam ja, moja priroda, moja misija i moj životni put – iskrena je Anita.

Međutim, svjesna je da posjedovanje vlastite tvrtke sa sobom nosi i manje lijepu stranu, a to je nošenje s konkurencijom i problematika digitalnog marketinga.

– Nekako mi je najveći izazov predstaviti i takoreći prodati samu sebe. Smatram da naša djela trebaju govoriti o nama. No, u ovom svijetu to ne ide tako. Trebalo mi je neko vrijeme da shvatim da osim poučavanja moram odraditi i onu drugu stranu. Počela sam se educirati o marketingu, no tad sam shvatila da je to ipak bolje prepustiti onima koji su stvoreni za to. Ja nisam. Moj je put obrazovanje drugih – ističe.

I upravo je njezina hrabrost i shvaćanje da uistinu voli obrazovanje više od svega bila presudna za korak u poduzetništvo, na što je najponosnija u svojoj dosadašnjoj karijeri.

– Među rijetkim sam učiteljicama koje su se odlučile krenuti u ovakvo što. Sigurna sam da ima i onih koje su bolje od mene, ali nemaju hrabrosti to izložiti javnosti. Ja sam se usudila. Nije da mi je životna misija bila snimati videouradke i biti u javnosti, no to je dio paketa. A budući da volim educirati, onda prihvaćam cijeli paket. Osim toga, više ne radim samo u Čakovcu, nego putujem širom Hrvatske i u susjedne zemlje, održavajući edukacije.

RADOM NA SEBI DO USPJEHA

No, osim što obrazuje druge, svjesna je toga da osoba uvijek mora raditi i na sebi.

– Ne možeš davati ako istodobno i sam ne učiš. Posljednjih godina završavam Neuro-lingvističko programiranje koje mi je uz coaching pomoglo da bolje shvatim funkcioniranje ljudi te uputilo na novija istraživanja o ljudskom ponašanju. Usto sam završila i edukacije o postavljanju i ostvarivanju zadataka, partnerskim odnosima i mnoge druge. Na popisu ih imam još mnogo, no svake godine odradim nešto, koliko mi god okolnosti dopuštaju.

Svaki novi dan nastoji iskoristiti što bolje može, a otkad je shvatila što za nju znači istinska sloboda nema tog izazova koji ne može nadići.

– U jednom danu možeš napraviti čudo. Možeš biti čovjek s velikim Č ili možeš potratiti svoj dan. Svako mi je jutarnje buđenje nova prilika da budem bolja i sebi i drugima. Osim toga, jedna je od mojih životnih vrijednosti sloboda. Sve što radim, radim u slobodi. Znate li što je sloboda? Riješiti se mišljenja drugih ljudi. Otkad se ne zamaram time što će drugi reći i misliti o meni, živim slobodu i svaki dan radim ono što volim – ističe.

Zato i za budućnost ima velike planove.

– Imam mnogo planova u glavi, no nastojim ih ostvariti kako stignem. Svakako je u planu organiziranje škole roditeljstva, dodatni program za žene, završavanje edukacija iz područja konstelacije, komunikacije i još ponešto. Priželjkujem svoj holistički centar za raznovrsne edukacije i život u skladu s dušom – zaključuje ova svestrana učiteljica, edukatorica i poduzetnica. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]