Savjeti stručnjaka
POSAO KOJI VAM SE UVUČE U KOSTI I MIJENJA VAS
Kako me je poučavanje promijenilo [nabolje i nagore]
objavljeno: 27. veljače 2019.

UČINILO ME JE UMORNOM I EMOCIONALNO ISCIJEĐENOM

Ovaj vas posao tjera da dajete i dajete, sve dok ne budete na kraju snaga, a onda pokušavate iscijediti još malo. Teško je to objasniti prijateljima koji se ne bave poučavanjem.

S DRUGE STRANE, POUČAVANJE ME JE UČINILO BESKRAJNO STRPLJIVOM OSOBOM

Treba čekati red u zabavnom parku? Nema problema. Red u trgovini proteže se do ugla ulice? Imam vremena. Hvala ti, divna profesijo, stekla sam vještine koje su mi potrebne kako ne bih miješala stvari na koje mogu utjecati i na one na koje ne mogu.

VIŠE SE NE MOGU NOSITI S MNOGO PODRAŽAJA

Nedavno sam, nakon radnog dana, posjetila hokejsku utakmicu, a svojoj sam obitelji pritom priuštila svoje najgore čangrizavo izdanje. Svjetla, zvukovi, miris, hladnoća. Nakon posla bih se trebala zatvoriti u zvučno izoliranu prostoriju, a ja sam učinila upravno suprotno. Otkad poučavam, mnogo sam osjetljivija na podražajnu stimulaciju. Nakon osam sati u zagušljivoj i bučnoj učionici, dosta mi je mjesta koja preplavljuju moja osjetila.

PRILAGODLJIVOST JE MOJE DRUGO IME

Nekad nisam mogla napraviti odmak od rasporeda koji sam sama sebi zadala. Iako sam i dalje ista osoba, moram priznati da me je poučavanje naučilo da se prilagođavam u hodu. Lekcija je pošla po zlu? Mijenjam plan! Kolegica je imala hitan slučaj i treba joj zamjena? Odjednom predajem engleski. Hvala poučavanju što me je naučilo da se snađem kad kola skrenu s puta.

IMAM „DEBLJU KOŽU” NEGO RANIJE, KAD NISAM POUČAVALA

Poučavanje nije za plaha srca. Doživjela sam da roditelji viču na mene i suočila sam se s nebrojeno mnogo pasivno-agresivnih mailova. Sve me to nije slomilo niti spriječilo da se i dalje trudim ostvariti pozitivan utjecaj na svoje učenike. Mnogo sam jača osoba zbog svega što sam preživjela tako što sam jednostavno izdržavala ostajući jaka.

TEŠKO MI JE IZAĆI IZ UČITELJSKE ULOGE

Kakav je osjećaj isključiti mozak i ne razmišljati o poslu? Kod kuće sjedim, gledam u strop i pitam se što sam mogla učiniti drukčije kako bih pomogla svojim učenicima. Iako to može biti frustrirajuće, ima i dobru stranu.

POUČAVANJE ME JE PRIPREMILO DA BUDEM BOLJI RODITELJ SVOME NEROĐENOM DJETETU

Biti mladi učitelj bez djece doista je odlično. Možete vidjeti kako se odgoj djeteta razlikuje od obitelji do obitelji, učiti od najboljih i odbaciti najgore. Drago mi je da imam godine prakse rada s djecom prije nego što se odlučim za vlastitu „malu dozu terora”.

POSTALA SAM ZABRINUTA ZA DOBROBIT NADOLAZEĆE GENERACIJE

Provedite dan u učionici i razumjeti ćete zašto. Svake godine imam sve više učenika koji imaju raznih poteškoća. Sve više učenika ima psihičkih ili fizičkih problema. Roditelji kao da ne mare. Dodajte tome nevolje i iskušenja društvenih mreža i vidjet ćete zašto mnogi učitelji pate od tjeskobe.

U MOM RJEČNIKU PREVLADAVAJU POZITIVNE RIJEČI

Istraživanja pokazuju da ljudi svakodnevno izgovaraju više negativnih nego pozitivnih riječi. Kad se prisjetim svog dana, shvatim da sam iznimka pravilu. Da, poučavanje može biti iscrpljujuće, ali u mom je rječniku mnogo više pozitivnih nego negativnih riječi i rečenica. Roditelji su katkad nepodnošljivi, ali ovo Grinchevo srce postalo je mnogo veće otkad sam počela poučavati. Činjenica je da volim voljeti te male piliće koje zovem svojim učenicima.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi uz ovu profesiju.
  • Izvor: boredteachers.com