Iz školskog svijeta
ČASOPIS PROCEEDINGS OF THE ROYAL SOCIETY B.
Francuski znanstvenici otkrili mogući uzrok disleksije?
objavljeno: 5. ožujka 2019.

Kod osoba koje nemaju taj problem navedeni receptori svjetlosti nemaju istu formu u oba oka: oni su asimetrični. A kod osoba s disleksijom ta je zona simetrična u oba oka, pokazuje studija objavljena u časopisu Proceedings of the Royal Society B. To bi mogao biti uzrok zbrke u mozgu, jer se stvaraju obrnute slike – poput onih u ogledalu – a mozak ne zna koju izabrati.

– Naša su nam proučavanja omogućila da zaključimo kako smo pronašli mogući uzrok disleksije – rekao je jedan od autora studije Guy ROPARS sa Sveučilišta u Rennesu, dodavši:

– Asimetrija je potrebna kako bi se uklonila obrnuta slika koja sprječava normalno čitanje. Postojanje vremenskog odmaka između primarne i obrnute slike omogućilo nam je da osmislimo metodu kako bismo izbrisali obrnutu sliku koja muči osobe s disleksijom, zahvaljujući uporabi jedne vrste stroboskopske LED lampe. Inače, neke od disleksičnih osoba nazivaju je čarobnom lampom.

Disleksija je poremećaj koji muči oko 700 milijuna ljudi u svijetu. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Telegraf ]