Zanimljivosti
KUTINA
Završna konferencija projekta energetske obnove škola i vrtića
objavljeno: 4. ožujka 2019.

Nakon završetka energetskih obnova četiri škole i vrtića na području Grada Kutine ostvarit će se ušteda toplinske energije na godišnjoj razini od gotovo 50 posto. Projekt energetske obnove svih pet objekata završen je prije najavljenog roka, do kraja ožujka 2019.

Završnoj su konferenciji, uz gradonačelnika Grada Kutine Zlatka Babića, nazočili Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Ivica Petrović, ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje, Sanja Marčec, ravnateljica OŠ Banova Jaruga, te Sandra Todorov, ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina.

  • Ukupna vrijednost energetske obnove iznosi 15 milijuna kuna, od čega je sedam milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz EU, tri milijuna kuna sufinancirano je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je pet milijuna kuna osigurano iz gradskog proračuna.

Obnovom škole i vrtića osigurani su bolji uvjeti učenicima i vrtićancima, dok će se ostvarene uštede uložiti u poboljšanje kvalitete obrazovnog procesa, na korist djece i djelatnika.

Gradonačelnik Zlatko Babić zahvalio je svima koji su sudjelovali u uspješnoj realizaciji energetske obnove, ali i roditeljima na razumijevanju tijekom radova koji su se odvijali na siguran način kako se djecu ne bi dovelo u opasnost.

Gradonačelnik je dodao da će nakon ovog projekta krenuti i u nove investicije te novi ciklus energetske obnove na Dječjem vrtiću „Maslačak” i zgradi gradske uprave ukupne projektne vrijednosti 14,2 milijuna kuna, od kojih će Grad Kutina sufinancirati šest milijuna kuna. Projekt energetske obnove obuhvatit će i društvene domove u Banovoj Jaruzi i Repušnici koji imaju određene namjene i svrhu za povećanje socijalnog i društvenog života u tim mjesnim odborima, čija će vrijednost projekta iznositi 11,6 milijuna kuna, a ovisno o daljnjim postupcima prihvatljivosti troškova Grad Kutina sudjelovao bi s iznosom od 1,1 milijun kuna.

„Ukupno ulaganje u projekte energetskih obnova naših zgrada, koje su od društvenog značaja ili je Grad osnivač, na razini je 50 milijuna kuna, od kojih će Grad Kutina sudjelovati s 13,6 milijuna kuna vlastitih sredstava. To je mnogo novca i golem posao za Grad Kutinu, a ujedno u povijesti Grada Kutine najveća obnova društvenih objekata čiji smo vlasnici”, najavio je gradonačelnik Zlatko Babić.

Osvrnuo se na dobru sinergiju Upravnih odjela Grada Kutine, ravnatelja ustanova, predsjednika mjesnih odbora i RA Mrav, istaknuvši uspješnost u provođenju projekata što obuhvaća velik posao kako kod same faze pripreme tako i kod provedbe završne realizacije.

U OŠ Mate Lovraka riječ je o projektu unapređenja energetske učinkovitosti na dvije zgrade škole, istočnoj i zapadnoj s dvoranom, što je ukupna vrijednost oko 3,5 milijuna kuna, od čega Grad Kutina sufinancira s 900 tisuća kuna od ukupne vrijednosti radova. Radi se o kulturno-povijesnom spomeniku koji se moralo prilagoditi pedagoškom standardu i zahtjevima za boravak djece u školi. OŠ Mate Lovraka najstarija je kutinska škola koja će ove godine proslaviti 230 godina svoga rada, tako da će za svoju obljetnicu škola biti uljepšana te će u njoj biti ugodniji boravak ljeti i zimi za djecu i djelatnike škole.

„Mogu izreći zadovoljstvo obavljenim radovima, budući da već sad u ovoj prvoj sezoni grijanja vidimo bitnije uštede u cijeni energenata i, ono što nas odgojno-obrazovne djelatnike posebno veseli, poboljšane uvjeta odgojno-obrazovnog rada na zadovoljstvo nastavnika, djece, ali i roditelja”, istaknula je Vedrana Banda, ravnateljica OŠ Mate Lovraka, dodajući da nakon lijepo uređene zgrade slijedi uređenje okoliša škole.

OŠ Stjepana Kefelje bila je najveći potrošač energenata i veliki teret na proračunu Grada, a nakon ove energetske obnove ušteđena sredstva na energentima moći će se kvalitetno preusmjeriti na opremanja škola novim nastavnim sredstvima koja će biti potrebna za novi oblik nastave koji se očekuje nakon provedbe kurikularne reforme. U energetsku obnovu OŠ Stjepana Kefelje uloženo je 7,2 milijuna kuna.

Zadovoljstvo energetskom obnovom istaknuo je i ravnatelj OŠ Stjepana Kefelje Ivica Petrović.

„Sa zadovoljstvom mogu reći da je projekt prošao i bolje nego što se očekivalo. Jako smo zadovoljni radovima i novim izgledom škole koja će uskoro proslaviti 50. obljetnicu rada i moram reći da je ovo zaista lijep dar. Škola je sad mnogo funkcionalnija i toplija sa znatnim uštedama grijanja. Kao najveći potrošač energenata od svih škola ostvarene su znatne uštede do 50 posto. Siguran sam i uvjeren da će taj ušteđeni novac energetskom obnovom biti prenamijenjen za obnovu unutrašnjosti škole i nadopunu didaktičkih nastavnih sredstava”, istaknuo je na završnoj konferenciji ravnatelj Petrović.

Na završetku konferencije za novinare gradonačelnik Zlatko Babić uručio je ravnateljima ustanova uporabne dozvole uz čestitku i zahvalu na odličnoj suradnji tijekom realizacije ovoga zahtjevnog, ali hvalevrijednog projekta. [ IZ DRUGIH IZVORA | kutina.hr ]