EDUKATIVNA KONFERENCIJA GODINE

Kako odgojiti kompetentno dijete novog doba

ponedjeljak, 4. ožujka 2019.

Kako odgojiti sposobno i cjelovito dijete s kompetencijama za cijeli život tema je kojom će se baviti treća konferencija Mliječni zub: Kompetencije djeteta novog doba, namijenjena roditeljima i odgojiteljima djece predškolske dobi

Kako odgojiti kompetentno dijete novog doba

Edukativna konferencija MLIJEČNI ZUB, čija je misija sažeta u sloganu Odgajati znanjem i srcem, ovog proljeća ulazi u treće izdanje. Nakon dviju iznimno uspješnih i posjećenih konferencija održanih prošle godine, koje su pokazale kako roditeljstvo i odgoj djece u prvim godinama života postaje sve važnija društvena tema,

  • treći Mliječni zub održat će se 8. i 9. ožujka 2019. u Zagrebu, u konferencijskom centru Kraš Auditorium.

Glavna je tema nove konferencije kako poticati odgoj sposobnog, cjelovitog i kompetentnog djeteta u današnjem vremenu, kako u obitelji, tako i u vrtićima.

Prvi Mliječni zub, održan u proljeće 2018. u Zagrebu, predstavio je vodeća imena europske i regionalne pedagogije, autore i roditelje, kao što su Jesper Juul, Ranko Rajović, Iben Sandahl i ostali. Iskustvena i stručna predavanja, interaktivne radionice, okrugli stolovi i organizirano čuvanje djece samo je dio onoga što je gotovo 400 sudionika imalo priliku doživjeti u dva dana u zagrebačkom kongresnom centru Forum. Druga, jesenska konferencija, održana sredinom studenoga 2018. bavila se prepoznavanjem i poticanjem razvoja darovite i talentirane djece. U jedinstvenom prostoru Kaptol Boutique Cinema publika je uživala u brojnim predavanjima, a posebno je zanimanje izazvao razgovor s obitelji Smiljanić s troje darovite djece, kao i projekcija igranog filma Gifted na kraju konferencije.

 

Dijete je osobnost već od rođenja i treba ga ozbiljno shvaćati i poštovati. Djetinjstvo nije samo pripremna faza za budući život, već je životno razdoblje koje ima svoje vrijednosti i svoju kulturu. Uspješnost djeteta u obavljanju određenih aktivnosti određuje splet više različitih kompetencija. Upravo ćemo iz tih razloga konferenciju posvetiti razvoju kompetencija koje su u ranoj dobi okosnica razvoja svih ostalih, a osobito

razvoja samopoštovanja, samopouzdanja i pozitivne slike djeteta o sebi. Različitim vrstama izlaganja, predavanja i radionica obuhvatit će se osam temeljnih kompetencija za cjeloživotno učenje – komunikacija na materinskome jeziku, komunikacija na stranim jezicima, matematička kompetencija i osnovne kompetencije u prirodoslovlju, digitalna kompetencija, učiti kako učiti, socijalna i građanska kompetencija, inicijativnost i poduzetnost i kulturna svijest i izražavanje.

Proljetni Mliječni zub u Zagrebu će ugostit će neke od vodećih europskih stručnjaka i autora iz područja odgoja djece rane i predškolske dobi. Hrvatskoj publici već dobro poznati norveški pedagog, pisac i motivacijski govornik Godi KELLER održat će predavanje o životnim kompetencijama (često različitim od onih koje se traže u obrazovnim institucijama!) i radionicu za roditelje o postavljanju granica. Britanska profesorica pedagogije dr. Verity CAMPBELL-BARR govorit će o pojmu usmjerenosti na dijete kako bi se postigla svrha dubljeg razumijevanja kompetencija te će predstaviti istraživački projekt šest europskih zemalja, uključujući i hrvatske vrtiće. Švedska je jedna od vodećih svjetskih zemalja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju, gdje su aktivnosti djece u prirodi okosnica vrtićkog programa. O tome kako organizirati aktivnosti djece na otvorenom i iskoristiti sve prednosti prirodnog okruženja za dječji razvoj govorit će dr. Laila GUSTAVSSON sa švedskog Sveučilišta Kristianstad. Osim njih, sudionici će u sedam praktičnih i interaktivnih radionica steći primjenjiva znanja i vještine za svakodnevni rad s djecom.

Idući Mliječni zub također je događanje prilagođeno djeci, što znači da će u subotu 9. ožujka biti organizirano cjelodnevno čuvanje djece i radionice Relax Kids 4All. Također, u suradnji s Hrvatskim čitateljskim društvom i ŠKOLSKOM KNJIGOM djecu i roditelje poticat će se na čitanje. Domaćin i sponzor konferencije Kraš priredio je slatka iznenađenja za sve sudionike, koji će se i ovog puta moći osvježiti proizvodima Jana, budući da Jamnica treći put podržava ovaj vrijedan projekt.

Vezani članci
Školski portal: Odgajati srcem i znanjem

Odgajati srcem i znanjem

…koje čine ključ u odgoju djece najsretnijih ljudi na svijetu,…

Školski portal: Promocija romana „Pogled pozitive”

Promocija romana „Pogled pozitive”

Uz promociju romana, otvorena je i izložba slika samouke slikarice…

Školski portal: Javite se na likovne natječaje u Japanu!

Javite se na likovne natječaje u Japanu!

…  Međunarodnu izložbu dječje umjetnosti NARITA 2019. i KAO međunarodni…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Književnici u gostima, a srednjoškolci vole „Lošinj čita”…

Književnici u gostima, a srednjoškolci vole „Lošinj čita”…

Akcija „Lošinj čita”, proizišla iz suradnje s…

Školski portal: Uspjeh u školi – rezultat uloženog truda

Uspjeh u školi – rezultat uloženog truda

Naime, sviđalo se to nama ili…

Školski portal: Tri kategorije učitelja

Tri kategorije učitelja

Michael Linsin, učitelj s 27-godišnjim iskustvom,…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…