Zanimljivosti
I. OŠ VARAŽDIN
Prva edukativna igra u kojoj učenici spašavaju Varaždin od požara
objavljeno: 4. ožujka 2019.

Ako to uspiju, spasili su Varaždin od požara, ako ne – Varaždin je izgorio. Tako izgleda prva hrvatska igra „Angels and the dragon” koja je izrađena u I. OŠ Varaždin u sklopu projekta Erasmus+ „Igrifikacijom do boljih rezultata – nauči me igrati”, a koja je prvi put predstavljena javnosti.

Igru su napravili marljivi učenici i nastavnici I. OŠ Varaždin.

– Projekt je odobren ove godine i od svih projekata u Hrvatskoj ostvario je najviše bodova, što mi je jako drago. Riječ je o edukativnoj igri iz povijesti i geografije sa svrhom da nastava djeci bude zanimljivija, učenici budu aktivniji u nastavnom procesu koji je na taj način dinamičniji. Prva hrvatska igra, koja je danas prvi put predstavljena javnosti u I. OŠ Varaždin, rađena je na engleskom jeziku kako bi bila razumljiva i našim partnerima u projektu iz Slovenije i Španjolske, a temeljena je na gradivu sedmog i osmog razreda koje bi djeca trebala znati. Radi se o stolnoj igri potpomognutoj informacijsko-komunikacijskom tehnologijom, odnosno igrači u igri trebaju imati tablet ili mobitel zbog skeniranja koda kako bi mogli pronaći pitanje i 3D naočale za rješavanje nekih problema. To nisu klasični zadatci i, da bi ih riješili, učenici moraju poznavati i druge predmete poput matematike, kemije i biologije. Temeljena je na principu room escape tako da oni sami moraju otkriti koji im je zadatak, odnosno pronaći neki trag – objasnila je učiteljica Tea PAVIČIĆ ZAJEC iz I. OŠ Varaždin, koordinatorica projekta.

Da je zanimljivo učiti igrom potvrdio je i pomoćnik ministrice znanosti obrazovanja i sporta Momir KARIN.

– Sigurno je da će kurikularna reforma utjecati na to da naša djeca budu još bolja, no činjenica je da stalno nešto treba razvijati i popravljati. Ova igra ide upravo u tom smjeru, da se uz nju uči. Što ima ljepše od igranja i učenja! Znanje je nešto najvrjednije, a kad do toga dolazite igrom to je hvale vrijedno. Uvijek sam govorio da treba sačuvati dijete u sebi, smisao za igru i da se nikad ne bismo trebali prestati igrati. Ovom igrom predstavljamo i ljepote naše domovine, što je na hvalu svima nama – rekao je pomoćnik ministrice znanosti obrazovanja i sporta.

Zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra MALENICA priznala je da je imala priliku otkriti neke detalje iz igre.

– Moram reći da sam oduševljena. Silno smo ponosni na sve vas, ne samo na I. OŠ Varaždin nego na naše obrazovanje. Varaždinci si vole tepati da su prvi, a upravo ovakvi projekti dokazuju da si ne trebamo tepati, jer prvi stvarno jesmo. Nastavimo tako i dalje – poručila je Malenica.

Karmen HANS JALŠOVEC istaknula je da je I. OŠ Varaždin uvijek nastojala pratiti sve nove trendove u odgoju i obrazovanju, pa je tako i igra „Angels and the dragon” nastala kao rezultat takvog projekta.

– Radi se o novoj strategiji učenja. I. OŠ Varaždin nije ušla u kurikularnu reformu, ali smo ovakvim projektima sigurno utjecali na to da i naši učenici imaju uvjete kao da su u reformi. U sedam projekata Erasmus+ koje smo dosad proveli ostvarili smo 200 tisuća eura prihoda i na to smo jako ponosni. U projektima sudjeluje 50 posto učitelja te je dosad 60-ak učenika bilo na različitim mobilnostima. Veseli nas svaki novi projekt koji ćemo dobiti. Nadam se da će Grad Varaždin i Ministarstvo i dalje biti podrška našem radu, a mi ćemo se i dalje truditi da idemo ukorak s vremenom i zato nas veseli svaki novi projekt koji ćemo dobiti – zaključila je ravnateljica Hans Jalšovec.

Igra „Angels and the dragon” bit će predstavljena na učiteljskim vijećima, Učiteljskom vijeću razredne nastave iz povijesti i geografije te na Vijeću ravnatelja.

Nositelj projekta Erasmus+ „Igrifikacijom do boljih rezultata – nauči me igrati” jest I. OŠ Varaždin, a partneri OŠ Bistrica ob Sotli iz Slovenije i CEIP Bernardino Perez iz Španjolske. Projekt je usmjeren na razvoj novih metoda poučavanja temeljenih na igrifikaciji te izradi edukativnih društvenih igara iz nastavnih područja povijesti i geografije koje uključuju i uporabu IKT-a. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinske-vijesti.hr ]