I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR

Bjelovarčani u Španjolskoj

četvrtak, 7. ožujka 2019.

Učenici I. osnovne škole Bjelovar Nina ŠIGNJAR, Leonarda KRPAN, Matija ŠTIGLIĆ, Roko KUHARSKI, Patrik KEREŽI i Mirša FALETAR u pratnji učiteljica Helene GUSTOVIĆ LJUBIĆ i Jelene HALGAŠ te učitelja Jonatana CARA...

... u sklopu projekta Erasmus+ KA2 „Bits and Pieces of Culture” u veljači su boravili u gradu Montealegre Del Castillo u Španjolskoj. Sastanak je održan u osnovnoj školi „CEIP Virgen de Consolacion”. Ondje su prisustvovali prvoj kratkoročnoj razmjeni skupine učenika partnera iz šest europskih osnovnih škola s Cipra, iz Grčke, Italije, Poljske, Španjolske i Hrvatske. Svrha je projekta upoznavanje vlastite kulture te kulture drugih zemalja, razvoj višekulturnosti te poboljšanje jezičnih i digitalnih kompetencija. Učenici su boravili u obiteljima svojih vršnjaka, gdje su iz prve ruke mogli upoznati španjolski način života. Komunicirali su na engleskom jeziku i time dobili priliku koristiti se stranim jezikom u stvarnim situacijama.

Teme ovog sastanka bile su tradicionalna hrana i proslave blagdana. Učenici su stoga predstavili karnevalske običaje, izrađivali tradicionalne maske i kuhali tradicionalna jela svih partnerskih zemalja, osmišljavali pitanja za društvenu igru koju će izraditi nakon završetka projekta, igrali igru City game prilikom koje su bolje upoznali grad Montealegre del Castillo te posjetili grad Cuencau, koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1996. godine. Ondje su učenike oduševile viseće kuće po kojima je grad poznat te prizori strmih stijena koji oduzimaju dah.

Tjedan je završen oproštajnom zabavom u organizaciji obitelji koje su ugostile učenike, razmjenom kontakata, zagrljajima te pokojom suzom zbog rastanka s novostečenim prijateljima. Učenici su se prepuni dojmova vratili svojim kućama, a sve što su u Španjolskoj radili i naučili predstavit će svojim školskim prijateljima na projektnom danu koji će se ubrzo održati u I. osnovnoj školi Bjelovar.

...........

Helena Gustović Ljubić, dipl. uč., učiteljica mentorica; Martina Supančić, dipl. uč., učiteljica mentorica. Obje su učiteljice engleskog jezika u I. osnovnoj školi Bjelovar. 

Vezani članci
Školski portal: Sastanak partnera Energy for Life u Španjolskoj

Sastanak partnera Energy for Life u Španjolskoj

… gdje je održan sastanak svih projektnih partnera u sklopu…

Školski portal: Škola u dvorcu kao iz bajke

Škola u dvorcu kao iz bajke

Neki kažu da će već današnji prvašići jednoga dana, kao…

Školski portal: Izvrsni u Baranji, potom kulturni turizam u Andaluziji

Izvrsni u Baranji, potom kulturni turizam u Andaluziji

…koja im je poručila: Ne odlazite iz Hrvatske! Trebate imati…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…