Školstvo u medijima
UŠUŠKAVANJE UTORKOM
Za laku noć učiteljica svakog utorka putem Facebooka svojim učenicima čita priču
objavljeno: 11. ožujka 2019.

… na sjeveroistoku države Teksas, počela je učenicima uživo čitati priče za laku noć koristeći se platformom Facebook Live.

Kako izvještava Washington Post, George oblači pidžamu u 19.30 svakog utorka i otvara Facebook Live kako bi učenicima pročitala priču za laku noć. Ona to naziva Ušuškavanje utorkom i svatko tko prati Facebook stranicu škole može se uključiti u prijenos uživo. Priče su pravi hit i dr. George dobila je mnoštvo sjajnih učeničkih povratnih informacija.

„Ušuškavanje utorkom počelo je u prosincu prošle godine i bilo je namijenjeno za 680 njezinih učenika. Otada su njezini videozapisi pregledani više od dvije tisuće puta, jer roditelji često prate priču sa svojom djecom. Tijekom čitanja također djeci postavlja pitanja. George ulaže veliki trud u svoj novi program. Tako je nosila bubamarina krila dok čitala priču o bubamarcu, a čitajući Priručnik za astronaute „društvo” joj je radio astronaut na napuhavanje. George uvijek navede na koju se razinu čitanja odnosi svaka knjiga, a učenici sljedeći dan u školi mogu sudjelovati u kvizu za provjeru razumijevanja s temom pročitane knjige.

Također, tijekom čitanja radi stanke kako bi se osvrnula na pročitane dijelove knjige. U priči o bubamarcu, kad brat njegove djevojke priopći bubamarcu da se više ne može družiti s njime jer je premalen, George zastane i obrati se publici: „Koliko vas je već čulo primjedbu da ne možete nešto učiniti samo zato što ste premali?”, upita slušatelje.

„Ja imam tri starije sestre i uvijek su mi govorile da sam premala. Ali znate što? Nisam ih slušala!”, ponudila je savjet s iskrom u očima.  

Devedeset četiri posto njezinih učenika slabijeg je ekonomskog statusa. Testiranje pismenosti provedeno prošle godine pokazalo je da 55 posto njezinih učenika trećega, četvrtoga i petog razreda čita na razini svoje dobi ili iznad toga. Otkad je postala ravnateljica, George se posvetila poboljšanju pismenosti, navodeći da je određen napredak već postignut.

George objašnjava da iz iskustva zna kako je živjeti u siromašnoj obitelji. Odrasla je u prikolici u Louisiani s petero braće i sestara. Otac joj je radio na farmi, a školu je napustio u petom razredu kako bi skrbio o ocu. Majka je napustila školovanje u drugom razredu srednje škole. „Moji mama i tata bili su sjajni roditelji”, kazala je George, dodajući kako su oboje inzistirali na obrazovanju, iako sami nisu bili obrazovani.

George učenicima želi pružiti pozitivne povratne informacije, ima visoka očekivanja, ali istodobno shvaća da se mora približiti učenicima na njihovoj razini. Kaže kako ne želi da se njezini učenici osjećaju kao da su nekoga iznevjerili ako se ne odluče upisati fakultet. „Jasno mi je da mnogi od njih neće upisati fakultet, ali ne želim da se zbog toga osjećaju neuspješnima. Što god odaberete, budite u tome savjesni, kažem im. Ako kopate rovove, budite najbolji kopači rovova koji postoje.”

Kao da Ušuškavanje utorkom nije dovoljno, George uz to održava plesne zabave u školi dva puta tjedno te odlazi u kućne posjete učenicima s poteškoćama u učenju kako bi im pomogla.

„Činim sve što mogu kako bih izgradila dobar odnos sa svojim učenicima”, kazala je. „Ako se dijete osjeća voljeno, ono će se truditi. Nema tu nikakve filozofije.”

………………

NAPOMENA

  • SAD: For Reading Addicts – blog posvećen ljubiteljima knjige, sadrži recenzije, besplatne knjige, izvore za čitanje.
  • Izvor: forreadingaddicts.co.uk