Iz školskog svijeta
SAVJETI ZA ZAŠTITU OD GRIPE
Kako dezinficirati učionice, vrtiće i domove
objavljeno: 12. ožujka 2019.

To uključuje klupe, sve radne površine, kvake na vratima, tipkovnice i miševe, igračke i predmete koji se često dodiruju u učionici, ali i slavine, odnosno onaj dio koji dodirujemo kad puštamo vodu.

Dobra je ideja također, kada djeca dođu kući, očistiti predmete koje donesu: ruksak, knjige, pribor za jelo i slično. Isto tako, stvari koje nose u školu dobro je čuvati na jednome mjestu i ne miješati ih s predmetima iz kuće, posebno na mjestima gdje se kuha ili jede. Preporučuju da se kuhinja također dezinficira svaki dan, posebice rukohvati i ručke, na primjer na frižideru, ali i na radnoj površini. Mobilni telefon isto tako treba dezinficirati svaki dan, jer ga dodirujemo, stavljamo na lice i zatim vraćamo na površine koje se često dodiruju.

Sveučilište ima i posebnu stranicu posvećenu gripi, gdje se mogu pronaći savjeti i informacije, pa čak i crteži koje nastavnici mogu postaviti u školama kako bi se svi mogli podsjetiti na koji se način zaštititi od gripe.

A osim savjeta za učenike i studente, Amerikanci savjetuju i predškolsku djecu. Provedena je tako studija u vrtićima, a objavljena u časopisu Pediatrics, u kojoj je zaključeno da je uporaba sanitarnoga gela za dezinfekciju vrlo korisna u sprječavanju bolesti. Djeca koja su se koristila gelom razvila su manje respiratornih infekcija i primila manje antibiotika nego djeca koja su ruke prala na standardni način, sapunom.

Studija je trajala osam mjeseci, a uključila je 911 djece iz 25 vrtića. Djeca su podijeljena u tri skupine. U jednoj ih se učilo kako pravilno prati ruke koristeći se sapunom i vodom. Druga je skupina učila kako upotrebljavati sanitarni gel uz nadzor odgojitelja i roditelja. Djeca iz treće skupine nisu prošla nikakvu obuku.

U cijelom je procesu zabilježeno 5211 slučajeva respiratornih infekcija. U odnosu na djecu koja nisu prošla obuku, djeca koja su se koristila gelom obolijevala su u prosjeku 23 posto manje, a antibiotike primala 31 posto rjeđe. Djeca koja su učila prati ruke vodom i sapunom imala su bolje rezultate nego ona koja nisu imala nikakvu obuku. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema UAB News, Reuters  ]