Školstvo u medijima
SKUPA CIJENA CIVILIZACIJSKOG NAPRETKA
Uvjeti sve bolji, djeca sve manje inteligentna
objavljeno: 20. ožujka 2019.

… pokazuje vrlo zabrinjavajuće rezultate, naročito po pravilima Flynnova učinka.

Naime, novozelandski znanstvenik James FLYNN utvrdio je da prosječni koeficijent inteligencije stanovništva u mnogim dijelovima svijeta raste oko tri boda po desetljeću. Testovi inteligencije svakih se nekoliko desetljeća standardiziraju tako da se prosjek definira kao koeficijent 100, a standardno odstupanje iznosi 15 bodova.

Nova je studija prikupila rezultate testova mladih Norvežana u dobi od 18 i 19 godina koji su testirani u sklopu obvezatne vojne službe. Od 1970. do 2009. godine testovima su pristupali mladi rođeni između 1962. i 1991. godine.

Rezultati su pokazali da je do promjene u Flynnovu učinku došlo nakon 1975. godine, tako da je svaka sljedeća generacija bilježila sedam bodova manje. I studija koja obuhvaća britanske tinejdžere pokazala je da je 2009. godine koeficijent inteligencije četrnaestogodišnjaka u Ujedinjenom Kraljevstvu za 28 godina u prosjeku pao dva boda, a kod mališana iz srednje klase čak za šest.

Svi stručnjaci ističu da nije riječ o genetici, već o lošem odgoju, načinu na koji mladi provode vrijeme te vrstama igara i zabave, kao i vremenu koje (ne) provode čitajući. Postoji i druga utješna mogućnost – da suvremeni testovi nisu prilagođeni odgovarajuće vrjednovati suvremenu inteligenciju, odnosno da favoriziraju zastarjele načine razmišljanja koji se manje naglašavaju u suvremenom obrazovanju i odgoju mladih. . [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema The Conversation ]