Savjeti stručnjaka
NIJEDAN UČITELJ TO NE RADI S NAMJEROM DA POVRIJEDI OSJEĆAJE RODITELJA
Djeca gube kad roditelji ne poštuju učitelje
objavljeno: 12. ožujka 2019.

Učitelji ne bi trebali biti jedini odgovorni za pomaganje učenicima da poboljšaju svoje ocjene, ponašanje, stavove i drugo.

Roditelji bi također trebali preuzeti odgovornost za svoje dijete.

Ako je dijete zaista neposlušno, roditelji trebaju prihvatiti tu činjenicu i nešto poduzeti da isprave neprimjereno ponašanje.

Ako to ne učine, oni šalju poruku svom djetetu da je u redu ponašati se loše u školi i time mu omogućuju da se nastavi tako ponašati.

Također, ako dijete sporo uči, to je činjenica koju roditelji moraju prihvatiti. Učitelj ne treba snositi krivnju zbog toga što je prepoznao problem i prenio loše vijesti.

Tijekom roditeljskih sastanaka roditelji se moraju usmjeriti na probleme, a ne prepustiti se emocijama.

Učitelji nisu odgovorni za upravljanje emocijama roditelja. Svi su roditelji odrasle osobe koje su odgovorne za vlastite emocije i djela.

Roditelji ne smiju misliti da je učiteljeva dužnost predstaviti dokaze prije nego što roditelj posluša njegove savjete. 

Roditelji također moraju biti svjesni da dijete promatra njihovu interakciju s učiteljima i da uči iz nje.

Nema učitelja koji se veseli tome što roditelja mora izvijestiti o manama njegova djeteta.

Nijedan učitelj to ne radi s namjerom da povrijedi osjećaje roditelja.

Zapravo, možemo reći da je samo strastven i odgovoran učitelj spreman hrabro se suočiti s neugodnim okolnostima i priopćiti roditeljima stvar koju možda ne žele čuti, u nadi da dijete može biti bolje.

Rijetke su situacije u kojima se naljutimo na liječnike zbog negativne dijagnoze. Liječnici se također mogu javno braniti tako da podijele svoju stranu priče i objasne situaciju.

To vodi do zdrave, uravnotežene rasprave o problemima.

Nažalost, učitelji nemaju slobodu javno podijeliti svoju stranu priče.

To je pogreška koju moramo ispraviti.

Među ostalim, zbog toga su neki roditelji stekli lažan osjećaj moći te smatraju da se mogu otresti na učitelje bez ikakvog straha od odmazde. To je zlostavljanje i treba ga zaustaviti.

Oni koji zaista gube u svemu ovome jesu djeca, koja odrastaju misleći da je u redu pokazivati nepoštovanje prema učiteljima i da naše društvo radi vrlo malo na tome da zaštiti učitelje.

…………………….

NAPOMENA

  • The Strait Times – dnevne novine na engleskom jeziku u Singapuru. S dnevnom nakladom od 350 000 primjeraka najprodavanije su dnevne novine u Singapuru.
  • Izvor: straitstimes.com

* Roditelj i učitelji moraju surađivati da bi pomogli djeci