Zanimljivosti
OŠ IVAN GORAN KOVAČIĆ, DUGA RESA
Jedna sasvim neobična škola
objavljeno: 13. ožujka 2019.

Ne vjerujete? Evo priče o Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Dugoj Resi. 
U hodniku na ulazu u školu naišli smo na, kako kažu, veseli plac. Prodaje se i kupuje od igračaka, društvenih igara do nakita. Cijene pristupačne. Veseli plac ima svoju poruku – umjesto da igračke bace u smeće, prodaju se i na taj način pomažu jedni drugima. 
Zarada ide u humanitarne svrhe, primjerice za učenike koji nemaju novac ni za jednodnevne izlete. Umjesto da tipkaju po mobitelu, kojim je zabranjeno koristiti se u školi, uz redovitu nastavu imaju na desetke zanimacija. Rade tradicionalne košare kakve su radile njihove bake, ponuđeni su im i pletenje, tradicionalno bojenje jaja. 
Učiteljica informatike Marija DRAGANEC kaže da moraju naučiti kako je sve to povezano. 
– Kuhanje odnosno recept dio je informatike odnosno algoritma, to je početak programiranja, gdje su učenici analizirali algoritam odnosno recept za pripremu slastica – dodala je. 
Iz školskog vrta iskoristili su jabuke pa sada rade jabučni ocat, pripremaju čajeve od komorača. No, nešto ipak nemaju. 
– Unatoč svoj potrebnoj dokumentaciji i građevinskim dozvolama, ova škola ni nakon 59 godina nema sportsku dvoranu – rekla je Sanja FERKULA, ravnateljica OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese. 
Kaže, snalaze se, ali i često gibaju uz ples. Naravno tradicionalni. Pod odmorom, osim svirke, igraju školicu, kružić-križić, Čovječe, ne ljuti se… Ovi klinci zaista imaju sretno djetinjstvo. [ IZ DRUGIH MEDIJA | magazin.hrt.hr ] Cijeli tekst i video vidite OVDJE.