Školstvo u medijima
SVOJOM ĆETE SVAKODNEVNOM LJUBAZNOŠĆU PRIVUĆI UČENIKE
Kako trenutačno izgraditi dobar odnos s pojedinim učenicima
objavljeno: 15. ožujka 2019.

Jer, pokušaj da izgradite dobre odnose s pojedinim učenicima: 

  • oduzima vrijeme
  • katkad nije ugodno
  • manje je učinkovito.  

S druge strane, učenike ćete jednostavno privući svojom svakodnevnom ljubaznošću. 

A kad vas učenici vole i žele biti oko vas, tad prisnost dolazi sama od sebe. 

Kad imate takav odnos s učenicima, tad je mnogo lakše i prirodnije pričati s njima. Također, ne gubite svoj utjecaj 

Međutim, postoje trenutci kad morate nasamo razgovarati s pojedinim učenicima, što može privremeno promijeniti vaš odnos. 

Učenici koji se ugodno osjećaju kraj vas u grupnom okruženju obično postanu samosvjesniji kad pričate s njima nasamo, pogotovo ako to ima veze s njihovim školskim radom. 

Stoga je sposobnost da smirite svoje učenike iznimno važna.

Za učitelje je sasvim normalno da pokušavaju potaknuti učenike da izađu iz svojih ljuštura pa su prekomjerno prijateljski naklonjeni nekim učenicima ili da se s njima upuštaju u neslužbene razgovore. No time ih mogu odgurnuti od sebe i uzrokovati još više neugodnosti.

Nasreću, postoji strategija koja vam može pomoći da učenicima u trenutku bude ugodno kraj vas. Naziva se metoda zrcaljenja.

Metoda zrcaljenja prirodno se događa između prijatelja i supružnika. To je nesvjesno ponašanje prilikom kojeg kopiramo postupke drugih ljudi, poput manira, gesti, načina govora pa čak i izgleda.

Sigurno ste i sami to doživjeli.

To je nešto što svi radimo bez razmišljanja kad smo okruženi ljudima do kojih nam je stalo. To pokazuje našu privrženost, suosjećanje i povjerenje te pomaže u izgradnji dubljih odnosa.

To nas povezuje i poboljšava naše odnose. Imitacija je, kažu, najiskreniji oblik laskanja.

Uporaba ovog fenomena ključ je izgradnje brzih prisnih odnosa s pojedinim učenicima. Ne, to ne podrazumijeva odijevanje poput učenika ili kopiranje njihova glasa i načina govora. Također, ne misli se pritom niti to da trebamo pokušati biti njihov prijatelj.

 

Međutim, ako nije istinski, neće djelovati. Izgledat ćete smiješno i vašim će učenicima postati još neugodnije. Poanta nije u zrcaljenju svega što vidite ili čujete. 

  • Poanta je u zrcaljenju njihove energije.

Učitelji obično funkcioniraju „na visokoj frekvenciji”. Zbog iznimne odgovornosti ovoga posla možete biti napetiji i nervozniji od svojih učenika. To vas također čini iznimno svjesnima i opreznima, zbog čega se krećete i pričate mnogo intenzivnije nego vaši učenici.

Međutim, dobri i prisni odnosi funkcioniraju na mnogo opuštenijoj razini. To je jedan od razloga zbog kojih sve moje strategije podržavaju i potiču smiren temperament.

 

Štoviše, učenici obično funkcioniraju „na nižim frekvencijama”, katkad nekoliko razina ispod učitelja. A ako ste vi uvijek gore, a oni dolje, to će prekinuti vaš odnos.

Da stvari budu još gore, ako je vaša energija previše intenzivna, ako ste pod stresom i tjeskobni, to će utjecati na učenike. Vaši će učenici postati razdražljivi i njihovo će neprimjereno ponašanje biti još gore.

Dakle, njegovanje vaše opuštene naravi još je važnije u interakciji s učenicima.

Dobra je vijest da ovaj određeni oblik zrcaljenja nije zahtjevan.

Prije nego što pozovete učenika s kojim želite pričati, promotrite njegovu energiju i pokušajte je zrcaliti. Uskladite s njime držanje tijela i disanje.

Ako učenik izgleda prestrašeno, jednostavno se nasmijte i smireno dišite.

Na vaše iznenađenje, počet ćete primjećivati promjenu čim učenik uđe u vaše energetsko polje.

Znam da se ova strategija čini pomalo luckastom, ali to je dokazana i utemeljena metoda uspostavljanja prisnih odnosa. I zaista djeluje.

 Stoga, bez obzira na to pozdravljate li samo nekog učenika ili se sastajete s njim u službenijem okruženju, iskoristite moć metode zrcaljenja.

 Na taj će način vaš savjet, upute i mudre riječi sigurno „pogoditi metu”.

……………..

NAPOMENA

  • SAD: Blog Smart Classroom Management projekt je Michaela Linsina, učitelja s 27 godina iskustva i autora nekoliko uspješnica. Smart Classroom Management jedan je od najposjećenijih blogova posvećenih upravljanju učionicom, s više od 120 tisuća pretplatnika.
  • Izvor: smartclassroommanagement.com