Jučer-danas-sutra
BLIŽI SE KRAJ PRIČI O KURIKULUMU POVIJESTI
Posebna pažnja domovinskom ratu i holokaustu
objavljeno: 18. ožujka 2019.

Osjetljivim pitanjima i temama, a lako je pretpostaviti da je riječ o holokaustu, Domovinskom ratu i još nekima, posvetit će se u kurikulumu posebna pažnja. A da prijepori u našoj stručnoj javnosti o osjetljivim temama, pogotovo holokaustu, odjekuju i izvan granica Hrvatske, dokazuje i prošlotjedni susret koordinatora Ekspertne radne skupine Radovana Fuchsa s Robertom Williamsom, zamjenikom ravnatelja američkog Ureda za međunarodne poslove u Memorijalnom muzeju holokausta. Tema njihova razgovora bila je obrada holokausta u kurikulumu povijesti.

Kako doznajemo, Fuchs je Williamsu pokazao novi definiran kurikulum preveden na engleski i poručio da će u konačnoj verziji, koja još jasnije definira holokaust, taj mračni dio povijesti biti uvršten u gradivo osmog razreda osnovnih škola i četvrtog razreda gimnazije. Tako će učenici osmog razreda osnovnih škola obvezatno obraditi temu pod nazivom „Stradanja i zločini protiv čovječnosti – holokaust”. U četvrtom razredu gimnazija koje povijest imaju 70 sati godišnje obvezatna tema nosi naziv „Holokaust – sustavni progoni, iseljavanje i koncentracijski logori”, dok će gimnazijalci koji povijest imaju 96 sati godišnje imati obvezatni sadržaj pod nazivom „Progoni i istrebljenje europskih Židova. Holokaust – od nürnberških zakona do završetka Drugoga svjetskog rata. Geta i logori smrti”.

Williams je u razgovoru istaknuo da holokaust kao osjetljiv sadržaj mora biti detaljno i jasno razrađen, tako da učenici mogu dobiti jasne, nedvojbene i ključne informacije o najtamnijem razdoblju 20. stoljeća.

I tu priča o kurikulumu povijesti ne staje. Povjesničari s Filozofskog fakulteta u Zagrebu opetovano traže da se i ova dorađena verzija kurikuluma pošalje u javnu raspravu, a u stručnim se krugovima priča da je to njihov pokušaj rušenja kurikuluma povijesti. Komentirajući njihove zahtjeve, Radovan Fuchs je rekao kako je „zanimljivo da uvijek ista grupacija nije zadovoljna s bilo kojim dokumentom ako to nije njihov dokument”. Također je naglasio kako smatra da javne rasprave o dokumentu koji će prirediti deveteročlani SRS neće biti. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine ]