Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Pobijedili na Arduino Day Community Challengeu
objavljeno: 19. ožujka 2019.

Arduino Day globalni je događaj kojim se u cijelom svijetu obilježava „rođendan” Arduina, organiziraju ga entuzijasti i udruge koje se bave ovom tehnologijom diljem svijeta. Prilika je to za globalno povezivanje entuzijasta, ljubitelja platforme otvorenoga koda (open source) i osnivača projekata Arduino, koji svojim rješenjima, izvedbama i kreativnošću potiču i pomiču granice inovatorstva u obrazovanju i cjelokupnom društvu.

Da Hrvatska u tom području ne zaostaje, pokazali su i učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić, vođeni svojim profesorima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović, odnjevši pobjedu na ovom prestižnom događanju.

Manifestaciju je izravno organizirao tim Arduino i održana je u Milanu u Milano Luiss Hub u suradnji s kampom Manifattura Milano u Italiji, uključivši više od 100 zemalja sa 650 projektnih aktivnosti.

Središnje događanje svakako je Winners of the Arduino Day Community Challenge, na kojem se proglašavaju i nagrađuju najbolji projekti u zajednici koji mogu imati trajni učinak na globalni svijet i globalna događanja.

Odabire se sedam pobjedničkih projekata po jedan u svakoj od sljedećih kategorija: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i start-upovi.

  • Naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living prijavili smo u kategoriji Obrazovanje, želeći pokazati kako mislimo i djelujemo ne samo lokalno, već i globalno te kako škola nije samo učionička nastava već je i škola za život koja svoje učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja kako bi svojim učenicima osigurala dobru početnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada.

Dva dana prije početka održavanja manifestacije uručen nam je poziv i obavijest: „Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je naš tim stručnjaka vaš projekt „Vukovar – Our view of smart living”  proglasio pobjednikom u kategoriji Obrazovanje na natjecanju Arduino Day Community Challenge.” Iznenađenju i uzbuđenju nije bilo kraja!

Nažalost, realnost brzo pokuca na vrata, jer financijskih sredstava za odlazak u Milano nemamo te smo morali brzo prionuti izradi jednominutnog videozapisa kojim ćemo putem prijenosa uživo predstaviti svoj projekt, a koji je potom emitiran putem Arduinove početne stranice, YouTubea i Facebooka.

Evo našeg projekta:

 

  • Ponosni smo, jer je naš projekt prepoznat i kao takav proglašen najboljim u kategoriji Obrazovanje.

Načelo „misli globalno, djeluj lokalno” postaje sve važnije u doba globalizacije, a zahvaljujući dosezima IKT-a uspostavlja se i održava dinamička kultura dijaloga, razmjena znanja i iskustava, stječu poznanstva, otvaraju poslovne prilike, a sve radi stvaranja uvjeta za poboljšanje kvalitete života za sve dionike zajednice. Vjerujemo da će naš projekt, prepoznat u svijetu, „oživjeti” i u našem gradu.

Iza našeg uspjeha stoji dugotrajna priprema, obrazovanje i ustrajnost.

Naše osnaživanje nije se dogodilo preko noći, sve je počelo 2016. godine, uključivanjem u CARNet-ov pilot-projekt e-Škole u kojem smo stjecali i izmjenjivali znanja i iskustva ponajprije mi nastavnici, a koja smo potom primjenjivali u radu s učenicima. Zadovoljstvo naših učenika nakon uspješno primijenjenih novih metoda i strategija poučavanja samo je potvrdilo naša razmišljanja i odluku da moramo intenzivno raditi na STEM području u segmentu razvoja programerskih vještina, ali i u segmentima razvoja kreativnosti, suradnje i inovativnosti kod učenika svih dobnih skupina.

Sljedeći korak bio je uključivanje u projekt Croatian Makers Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), koji je pokrenuo kampanju masovnog financiranja STEM revolucija za masovno uvođenje tehnologije BBC micro:bit u hrvatske škole. Početkom veljače 2017. otvorili su natječaj za uključenje svih osnovnih i srednjih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom i to sa željom da svim ustanovama koje se uključe besplatno doniraju BBC micro:bitove. Primjenom micro:bitova u nastavi i izvannastavnim aktivnostima stvarali smo nove projekte, izmjenjivali ideje, znanja i iskustva, a sve radi podizanja razine digitalne zrelosti naših učenika i naše škole.

Potom je 2018. godine uslijedio i novi Kurikulum nastavnoga predmeta informatika za osnovne i srednje škole, koji nalaže da se težište obrazovnog procesa u predmetu Informatika treba temeljiti na rješavanju problema i programiranju kojim bi se poticalo razvijanje računalnog načina razmišljanja koje omogućuje razumijevanje, analizu i rješavanje problema odabirom odgovarajućih strategija, algoritama i programskih rješenja, koje će se u konačnici prenositi u svakodnevni život, i poput „vjetra u leđa” donijeli smo odluku o pisanju i prijavljivanju projekta na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next. U kategoriji Digitalne inovacije uz IoT, uvjete natječaja zadovoljilo je 40 projekta, među kojima je i naš. Projektom smo osigurali šest edukacijskih kompleta Arduino IoT, mobilni bežični router za spajanje projekata na internet SIM karticom i 3000 kuna za potrebe projekta.

Izradili smo maketu pametnoga grada pod nazivom „Vukovar – Our view of smart living” u kojoj predstavljamo stvarni izgled Vukovara s novom šetnicom uz rijeku Dunav. Glavni je dio makete Županijska ulica u Vukovaru koja vodi prema Osijeku, a sama maketa sadrži pametnu rasvjetu, pametno parkiralište, pametne semafore i solarni tragač. Izrada makete pametnoga grada Vukovara vođena je idejom „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION”. U sklopu donacijskog programa Generacija Next organiziran je natječaj za razvoj ideje Pametnoga grada, u kojem je sudjelovalo 38 ustanova/udruga sa čak 51 projektnom idejom. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dora Medved i Sanja Carević iz Hrvatskog Telekoma te Paolo Zenzerović i Vlado Lendvaj iz IRIM-a proglasio je naš rad najboljim u srednjoškolskoj kategoriji.

Naš rad:

I tako smo se, korak po korak, osnažili i upustili u novu pustolovinu pod nazivom Arduino Day Community Challenge. Pobjedom u kategoriji Djeca i obrazovanje šaljemo poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice. Iako smo mali grad i mala škola, svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali smo da smo spremni za velike stvari. Iznimno smo ponosni na uspjeh vukovarskih učenika koji su cijelom svijetu dostojno predstavili Republiku Hrvatsku i naš grad na Dunavu.

…………

Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar