GIMNAZIJA VUKOVAR

Pobijedili na Arduino Day Community Challengeu

utorak, 19. ožujka 2019.

Pobjedom na Arduino Day Community Challengeu 2019., održanom u Milanu, vukovarski gimnazijalci impresionirali su cijeli svijet svojim Arduino projektom Pametni grad – Vukovar.

Pobijedili na Arduino Day Community Challengeu

Arduino Day globalni je događaj kojim se u cijelom svijetu obilježava „rođendan” Arduina, organiziraju ga entuzijasti i udruge koje se bave ovom tehnologijom diljem svijeta. Prilika je to za globalno povezivanje entuzijasta, ljubitelja platforme otvorenoga koda (open source) i osnivača projekata Arduino, koji svojim rješenjima, izvedbama i kreativnošću potiču i pomiču granice inovatorstva u obrazovanju i cjelokupnom društvu.

Da Hrvatska u tom području ne zaostaje, pokazali su i učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar Matija Hardi, Ivan Kolar, Marko Macura i Matko Gašparić, vođeni svojim profesorima mentorima Davorom Šijanovićem i Sanjom Pavlović Šijanović, odnjevši pobjedu na ovom prestižnom događanju.

Manifestaciju je izravno organizirao tim Arduino i održana je u Milanu u Milano Luiss Hub u suradnji s kampom Manifattura Milano u Italiji, uključivši više od 100 zemalja sa 650 projektnih aktivnosti.

Središnje događanje svakako je Winners of the Arduino Day Community Challenge, na kojem se proglašavaju i nagrađuju najbolji projekti u zajednici koji mogu imati trajni učinak na globalni svijet i globalna događanja.

Odabire se sedam pobjedničkih projekata po jedan u svakoj od sljedećih kategorija: društvene inovacije, obrazovanje, kućna automatizacija, okoliš i prostor, robotika, audio i vizualne umjetnosti i mala proizvodnja i start-upovi.

  • Naš projekt Pametni grad – Vukovar: Our view of smart living prijavili smo u kategoriji Obrazovanje, želeći pokazati kako mislimo i djelujemo ne samo lokalno, već i globalno te kako škola nije samo učionička nastava već je i škola za život koja svoje učenike priprema za cjeloživotno učenje koje se nameće kao nužni preduvjet uspješnog djelovanja u budućem društvu znanja kako bi svojim učenicima osigurala dobru početnu poziciju za ravnopravno pozicioniranje u utrci za globalno tržište rada.

Dva dana prije početka održavanja manifestacije uručen nam je poziv i obavijest: „Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je naš tim stručnjaka vaš projekt „Vukovar – Our view of smart living”  proglasio pobjednikom u kategoriji Obrazovanje na natjecanju Arduino Day Community Challenge.” Iznenađenju i uzbuđenju nije bilo kraja!

Nažalost, realnost brzo pokuca na vrata, jer financijskih sredstava za odlazak u Milano nemamo te smo morali brzo prionuti izradi jednominutnog videozapisa kojim ćemo putem prijenosa uživo predstaviti svoj projekt, a koji je potom emitiran putem Arduinove početne stranice, YouTubea i Facebooka.

Evo našeg projekta:

 

  • Ponosni smo, jer je naš projekt prepoznat i kao takav proglašen najboljim u kategoriji Obrazovanje.

Načelo „misli globalno, djeluj lokalno” postaje sve važnije u doba globalizacije, a zahvaljujući dosezima IKT-a uspostavlja se i održava dinamička kultura dijaloga, razmjena znanja i iskustava, stječu poznanstva, otvaraju poslovne prilike, a sve radi stvaranja uvjeta za poboljšanje kvalitete života za sve dionike zajednice. Vjerujemo da će naš projekt, prepoznat u svijetu, „oživjeti” i u našem gradu.

Iza našeg uspjeha stoji dugotrajna priprema, obrazovanje i ustrajnost.

Naše osnaživanje nije se dogodilo preko noći, sve je počelo 2016. godine, uključivanjem u CARNet-ov pilot-projekt e-Škole u kojem smo stjecali i izmjenjivali znanja i iskustva ponajprije mi nastavnici, a koja smo potom primjenjivali u radu s učenicima. Zadovoljstvo naših učenika nakon uspješno primijenjenih novih metoda i strategija poučavanja samo je potvrdilo naša razmišljanja i odluku da moramo intenzivno raditi na STEM području u segmentu razvoja programerskih vještina, ali i u segmentima razvoja kreativnosti, suradnje i inovativnosti kod učenika svih dobnih skupina.

Sljedeći korak bio je uključivanje u projekt Croatian Makers Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), koji je pokrenuo kampanju masovnog financiranja STEM revolucija za masovno uvođenje tehnologije BBC micro:bit u hrvatske škole. Početkom veljače 2017. otvorili su natječaj za uključenje svih osnovnih i srednjih škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova koje rade s djecom i to sa željom da svim ustanovama koje se uključe besplatno doniraju BBC micro:bitove. Primjenom micro:bitova u nastavi i izvannastavnim aktivnostima stvarali smo nove projekte, izmjenjivali ideje, znanja i iskustva, a sve radi podizanja razine digitalne zrelosti naših učenika i naše škole.

Potom je 2018. godine uslijedio i novi Kurikulum nastavnoga predmeta informatika za osnovne i srednje škole, koji nalaže da se težište obrazovnog procesa u predmetu Informatika treba temeljiti na rješavanju problema i programiranju kojim bi se poticalo razvijanje računalnog načina razmišljanja koje omogućuje razumijevanje, analizu i rješavanje problema odabirom odgovarajućih strategija, algoritama i programskih rješenja, koje će se u konačnici prenositi u svakodnevni život, i poput „vjetra u leđa” donijeli smo odluku o pisanju i prijavljivanju projekta na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next. U kategoriji Digitalne inovacije uz IoT, uvjete natječaja zadovoljilo je 40 projekta, među kojima je i naš. Projektom smo osigurali šest edukacijskih kompleta Arduino IoT, mobilni bežični router za spajanje projekata na internet SIM karticom i 3000 kuna za potrebe projekta.

Izradili smo maketu pametnoga grada pod nazivom „Vukovar – Our view of smart living” u kojoj predstavljamo stvarni izgled Vukovara s novom šetnicom uz rijeku Dunav. Glavni je dio makete Županijska ulica u Vukovaru koja vodi prema Osijeku, a sama maketa sadrži pametnu rasvjetu, pametno parkiralište, pametne semafore i solarni tragač. Izrada makete pametnoga grada Vukovara vođena je idejom „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION”. U sklopu donacijskog programa Generacija Next organiziran je natječaj za razvoj ideje Pametnoga grada, u kojem je sudjelovalo 38 ustanova/udruga sa čak 51 projektnom idejom. Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dora Medved i Sanja Carević iz Hrvatskog Telekoma te Paolo Zenzerović i Vlado Lendvaj iz IRIM-a proglasio je naš rad najboljim u srednjoškolskoj kategoriji.

Naš rad:

I tako smo se, korak po korak, osnažili i upustili u novu pustolovinu pod nazivom Arduino Day Community Challenge. Pobjedom u kategoriji Djeca i obrazovanje šaljemo poruku da tehnologija i dobra ideja ne poznaju granice. Iako smo mali grad i mala škola, svojim trudom, entuzijazmom i radom pokazali smo da smo spremni za velike stvari. Iznimno smo ponosni na uspjeh vukovarskih učenika koji su cijelom svijetu dostojno predstavili Republiku Hrvatsku i naš grad na Dunavu.

…………

Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar 

Vezani članci
Školski portal: Maturalac po Italiji za uživanje

Maturalac po Italiji za uživanje

Vukovarski maturanti za svoje odredište odabrali su sjevernu Italiju sa…

Školski portal: Sustav se pokazao korisnim pomagalom vrednovanja

Sustav se pokazao korisnim pomagalom vrednovanja

Iskustva iznose Sanda ŠUTALO, nastavnica Računalstva u Tehničkoj školi Karlovac,…

Školski portal: Seizmograf – kruna uspjeha vukovarskih gimnazijalaca

Seizmograf – kruna uspjeha vukovarskih gimnazijalaca

Projekt Generacija Next u vukovarsku gimnaziju ove je školske godine…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…