Savjeti stručnjaka
POUČAVANJE
Definirajte svoje ciljeve
objavljeno: 1. travnja 2019.

U tekstu su neki od najviših ciljeva poučavanja koji će vas podsjetiti da poučavanje nisu samo trikovi za postizanje skromnih ciljeva.

✿ INSPIRIRAJTE UČENIKE

Ništa ne potiče učenike da daju najbolje od sebe kao učitelj koji se ponosi, ne samo svojim postignućima, već i svojom ulogom u pomaganju drugima da ostvare vlastiti potencijal.

Vaš trud i učiteljski entuzijazam izravno utječu na posvećenost učenika učenju i interesu za vaš predmet. Veliki učitelji nadahnjuju učenike pokazujući vjeru u njihove sposobnosti i pružanjem podrške da se suoče s izazovnim akademskim zadatcima.

✿ OLAKŠAJTE SVLADAVANJE GRADIVA

Vaša je učionica poligon za osposobljavanje ne samo u vašem području već i u mnogim aspektima života. Veliki učitelji pomažu učenicima da ovladaju osnovama svog predmeta, koji će se isplatiti i za napredni studij u njihovu području i za svakodnevno razumijevanje svijeta.

✿ BUDITE MENTOR MLADIMA

Dugo nakon što se pojedine činjenice i fraze zaborave, vašim će učenicima ostati intelektualne vještine koje ste im pomogli razviti, od kritičkog do kreativnog razmišljanja. Veliki učitelji pripremaju učenike za cjeloživotno učenje.

✿ POMOZITE UČENICIMA DA PRONAĐU SVOJ GLAS

Nakon što pomognete učenicima da pronađu ono što žele reći, morate im pomoći da pronađu i način da to kažu. Veliki učitelji daju učenicima vještine za učinkovito komuniciranje i samopouzdanje da izraze ono što misle.

✿ POMOZITE UČENICIMA IZRAZITI I SLIJEDITI VLASTITE VRIJEDNOSTI

Učeniku je lako pomisliti da je proces učenja ograničen na predavanja, čitanje ili probleme. Samo velik učitelj može naučiti učenike da prenesu gradivo izvan konteksta učionice i podsjete nas da učimo kako bismo pridonijeli društvu. 

………………….

NAPOMENA

  • SAD: Teaching Commons – stranica Sveučilišta Standford posvećena poučavanju.
  • Izvor: teachingcommons