Jučer-danas-sutra
ŠPANJOLSKO SVEUČILIŠTE POD ISTRAGOM
Lažirali diplome europskim političarima
objavljeno: 21. ožujka 2019.

Nadležni sud u Madridu pokrenuo je istragu protiv toga javnog sveučilišta zbog opravdane sumnje u krivotvorenje više od 500 sveučilišnih diploma pravnog fakulteta. Te su diplome bile dodijeljene talijanskim državljanima, unatoč činjenici da ih većina uopće nije govorila španjolski jezik.

Skandal je u španjolskoj javnosti dobio nadimak „Mastergate”, upravo zato što su titule sveučilišnih magistara prava dodjeljivali europskim političarima bez ikakvih pravih kriterija. Prema dostupnim informacijama, državno tužiteljstvo sumnja da se diploma pravnog fakulteta političarima dijelila kako bi im se omogućilo pristupanje Pravosudnoj komori u Madridu. Naime, diplomom pravnog fakulteta i članstvom u pravosudnoj komori pronevjeriteljima se omogućavalo prakticiranje prava u svim državama Europske unije. Upravo im je to omogućilo da zaobiđu kompleksne sveučilišne postupke dugotrajnog studiranja.

Otkad je skandal došao pod povećalo javnosti i državnog tužiteljstva, sveučilište je bilo prisiljeno obustaviti poslovanje studija javnog prava, koji se ponajprije tereti za pronevjeru javnog novca. Također, uprava sveučilišta podigla je optužnicu protiv tadašnjeg dekana Enriquea ALVAREZA CONDEA zbog pronevjere javnog novca. Istraga je, naime, dokazala da su Conde i njegovi najbliži suradnici od 2012. godine primali „sumnjive” iznose od više od 200 tisuća eura.

Skandal je potresao i vrh španjolske politike zato što je ministrica zdravstva Carmen Monton bila prisiljena dati ostavku zbog sumnje da se sudjelovala u krivotvorenju diploma. Istodobno, Pablo CASADO, novi čelnik španjolske demokršćanske stranke Partido Popolar, završio je studij prava na spornom sveučilištu u Madridu, pa je bio prisiljen negirati optužbe na podrijetlo svoje diplome. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Euractiv  ]