Zanimljivosti
UJEDINJENO KRALJEVSTVO
Obvezatni spolni odgoj izazvao oštru reakciju vjernika
objavljeno: 27. ožujka 2019.

…  i vjerskih škola koje žele imati mogućnost izuzeti se od novih pravila.  Prema nedavno objavljenim novim vladinim smjernicama, spolni će odgoj od rujna 2020. godine biti obvezatan za 12-godišnjake. Ranije su roditelji i vjerske škole imali mogućnost izuzeti se iz programa. Djeca će također učiti o istospolnim odnosima prije 12. godine te kako rodno i seksualno utemeljeni stereotipi mogu biti štetni.

Spolni odgoj mora biti utemeljen na čvrstom shvaćanju i razumijevanju pozitivnih odnosa i poštivanju drugih, od najranije dobi – rekao je britanski državni tajnik za obrazovanje Damian HINDS.

Prva prerada programa spolnog odgoja u Ujedinjenom Kraljevstvu od 2000. godine izazvala je brojne kritike religioznih roditelja i vjerskih škola, koje žele da spolni odgoj i učenje o LGBT+ odnosima ostane neobvezatno. Više od 100 tisuća ljudi potpisalo je peticiju kojom se zalažu za temeljna prava da se izuzmu od pohađanja spolnog odgoja, čime su potaknuli i raspravu u britanskom parlamentu. „Ozbiljno smo zabrinuti zbog tjelesnih, psihičkih i duhovnih posljedica učenja djece o određenim seksualnim i sličnim konceptima te vjerujemo da im nije mjesto u obvezatnom školskom kurikulumu”, stoji u peticiji.

Shaun DELLENTY, koji je vladu savjetovao o pitanjima obrazovanja o LGBT+ identitetima, rekao je da bi takva inkluzija u obrazovanju mogla spašavati živote:

Trebalo bi posve zabraniti izuzimanje iz učenja o inkluziji LGBT+ identiteta i slavljenja istospolnih obitelji u bilo kojoj obrazovnoj zajednici – rekao je Dellenty.

Prema novim obrazovnim smjernicama, djeca u dobi od 11 godina i stariji učit će i o šteti uzrokovanoj ženskim genitalnim sakaćenjem, kao i o zlostavljanju djece, prisilnom braku, zlostavljanju u obitelji te zlostavljanju radi održavanja časti.

Poznato je da žensko genitalno sakaćenje ima katastrofalne posljedice za živote onih koje su time pogođene, uzrokujući dugoročnu tjelesnu i psihičku štetu. Svi moramo učiniti sve kako bismo zaštitili žene i djevojčice od ovih ekstremnih oblika rodno utemeljenog nasilja – rekao je Hinds. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema BBC ]