Zanimljivosti
OŠ SUHOPOLJE
Projektni tjedan: Učenik građanin
objavljeno: 28. ožujka 2019.

uz svoje učiteljice razredne nastave Anu BRCKOVIĆ, Ivanu KOLOMAZ, Ivanu MESIĆ MARENIĆ i Vanju LUKŠEC posjetili su lokalne ustanove i udruge. U projektu sudjeluju učenici od prvog do četvrtog razreda.

Građanski odgoj i obrazovanje glavni je instrument na putu demokratizacije odgojno-obrazovnih ustanova osposobljavajući učenike da budu informirani, aktivni i odgovorni građani koji poznaju svoju građansku ulogu, promiču svoja prava te na taj način pridonose životu svoje zajednice i društva kojem pripadaju. S obzirom na sve istaknutiju potrebu za aktivnijom ulogom učenika u procesu obrazovanja, planiranim i osmišljenim aktivnostima u svakodnevnim situacijama te terenskom nastavom učenici će stjecati znanja, vještine i vrijednosti u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja – objasnila nam je zadatke projekta učiteljica Ana Brcković, nakon posjeta Općini Suhopolje i druženja s načelnikom Sinišom HORVATOM, koji im je odgovorio na brojna pitanja.

U različitim aktivnostima na terenskoj nastavi učenici će osvijestit važnost vlastitog doprinosa u školi i zajednici, vrijednost angažmana volontera te opisati prednosti i nedostatke različitih stilova života. Građanska kompetencija uključuje građansko znanje, vještine i stavove pomoću koje se učenici osposobljavaju za uspješno sudjelovanje u životu demokratske zajednice – nadovezala se Ivana Kolomaz .

Kratku prezentaciju o volontiranju i radu najaktivnije suhopoljske udruge Kreativa, Edukativa, Aktiva – KrEdA pripremila im je učenica 7. razreda OŠ Suhopolje i aktivna volonterka Udruge KrEdA Lucija LUKAČEVIĆ. Upoznala je učenike sa svrhom osnutka, radom te predstavila aktivnostima kojima se u udruzi KrEdA bave. Učenici su saznali što znači pojam volonter te na koje sve načine možemo volontirati u svojoj zajednici.

Pri posjetu Općinskoj knjižnici Matija Gubec, s radom knjižnice upoznala ih je volonterka Marija HODAK i pri tome ih pozvala na besplatno učlanjenje te im naglasila važnost čitanja, a kao poticaj svaki je učenik dobio časopis Smib, dar Školske knjige.

– Znanja, vještine i stavovi koje će učenici steći i razvijati tijekom projektnog tjedana ogledaju se u međusobnom uvažavanju, aktivnom sudjelovanju u društvu, kritičkom promišljanju o zalaganju u zajednici, solidarnosti, toleranciji, empatiji, a kako bismo to osvijestili na terenu posjetili smo i suhopoljsku Udrugu umirovljenika i družili se s njihovim članovima. Učenike je pozdravila predsjednica udruge Tugomila REDER. Učenici su tako saznali da je naša Udruga umirovljenika Općine Suhopolje, s obzirom na dob, vrlo aktivna, koja svojim članovima pruža mogućnost druženja, ali i bavljenje aktivnostima koje vole. Članice udruge počastile su učenike palačinkama i sokom, a učenici su njih obradovali pjesmom – pojasnila je učiteljica Vanja Lukšec.

– Vjerujemo da ćemo potičući dječje sudjelovanje poboljšati i svijet odraslih, stanje u društvu, poštivanje ljudskih prava i tolerancije te odgajati aktivne građane za bolje sutra. Ovaj je projektni dan potpuno ispunjen, a do kraja tjedna nastavljamo s novim zanimljivim aktivnostima – rekla je učiteljica Ivana Mesić Marenić.

………………..

………………..

Ana BRCKOVIĆ, učiteljica | OŠ Suhopolje