JA TAKO MISLIM

Panika i pritisci pred kraj školske godine

ponedjeljak, 1. travnja 2019.

Otkad je obrazovanja, ocjenjivanja i procjenjivanja znanja, otad vjerojatno postoji i pritisak povezan s uspjehom. Danas, s obzirom na to da čovjek ne mora više toliko razmišljati o opstanku, tj. preživljavanju ta vrsta pritiska još je veća.

Panika i pritisci pred kraj školske godine

Ukorak sa sve većom dostupnosti obrazovanja djeca, roditelji i škole osjećaju kao da je obrazovanje jedna od primarnih ljudskih potreba.

Kako se to onda odražava na sve nas, a posebice na učenike i njihove roditelje? Pritisak više nema poveznicu samo s vrjednovanjem naučenog, već i s načinom prenošenja znanja. Učenici se pitanju zašto uče, koja je svrha njihova učenja, za što žele (iz)učiti…

 

Piše Nikolina PROSOLI, prof. | stručna suradnica pedagoginja | OŠ Iver, Sesvete

………..

Vrlo važnu ulogu imaju roditelji i učitelji koji trebaju pružiti djeci pomoć da pronađu odgovore na ova pitanja. Jedini način kako to mogu postići jest da budu podrška i ohrabrenje u njihovim životima.

Kad ih dijete zatraži savjet ili razgovor, da im budu na raspolaganju i usmjereni na pozitivno rješavanje problema. Na taj način pomoći ćemo djetetu da se lakše nosi s pritiscima zbog ocjena i škole.

Ima roditelja koji svojim stavom i prevelikim očekivanjima kod djeteta stvore pritisak s kojim se ono teško nosi, što može rezultirati i narušenim mentalnim zdravljem djeteta. Pritisak je najveći pred kraj školske godine kad se zaključuju ocjene, jer ocjene, nažalost, omogućuju ili onemogućuju upis u željenu srednju školu.

Naš odgojno-obrazovni sustav stvara superodlikaše već u prvom razredu osnovne škole. Sustav upisa u srednje škole pak traži uspjeh od petog do osmog razreda. Sve to povećava pritisak kod svih dionika, i učenika, roditelja, i učitelja.

Na kraju školske godine ponestaje vremena za popravljanje ocjena ili odgovaranje ostataka gradiva. Tad i nastavnici nailaze na problem provođenja satnice određene planom i programom, što opet dovodi do stresnih situacija, a u rijetkim slučajevima i do sukoba.

Roditelji učenika bore se za prava svog djeteta koja su često iskrivljena (poklanjanje pozitivnih ocjena i sl.) te se koriste neprimjerenim prijetnjama koje samo pojačavaju stres kod učitelja i još više narušavaju odnos škole i obitelji. Ono što treba održati jest partnerski odnos obitelji, škole i zajednice kako bi svi surađivali i spriječili neugodne situacije.

Naravno, lako je biti pametan poslije završetka školske godine, ali za što uspješnije školovanje i nastavnici i učenici mogu posegnuti za sljedećim alatima: navika redovitog učenja i stručnih usavršavanja, rad na tehnikama učenja i predstavljanja gradiva, usredotočenost na satu, dovoljno sna, dovoljno vremena za kvalitetno provođenje slobodnog vremena (odmor od školskih obveza).

Zaključno, svakom bi djetetu trebalo omogućiti da uči prema svojim sposobnostima, mogućnostima i interesima. Da za kraj citiram J. Lockea: „Džentlmen nipošto ne treba naučiti sve; dovoljno je ako mu pokažemo kako da se dalje obrazuje sam.” [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Piše Nikolina Prosoli, prof. | stručna suradnica pedagoginja | OŠ Iver, Sesvete ]

Vezani članci
Školski portal: Preminuo danski obiteljski psiholog Jesper JUUL

Preminuo danski obiteljski psiholog Jesper JUUL

HRVATSKU JE UPOZNAO VRLO DOBRO  Mnogima je poznat kao autor…

Školski portal: Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Mali genijalac Patrik ČUDIĆ briljirao u Kini i opet osvojio zlato

Velik je ovo uspjeh ne samo za Patrika nego i za Hrvatsku, a…

Školski portal: Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama

Ivan VOJVODIĆ, Bernard INKRET i Noel LAKIĆ kući se vraćaju s brončanim medaljama

U ukupnom poretku Hrvatska je zauzela 42. mjesto. Naši učenici…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: „Učenje nije nadmetanje”

„Učenje nije nadmetanje”

U Oregonu, u SAD-u, učenike se…

Školski portal: Nije sve u uključenosti

Nije sve u uključenosti

Provedite neko vrijeme među odgajateljima ili…

Školski portal: Pismo ravnatelju radi „ophodnje učionica”

Pismo ravnatelju radi „ophodnje učionica”

Molimo vas da nas upitate –…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…