Učitelji stvaraju
LIKOVNI MI VOLIMO [29. i 30 sat]
Apstrakcija u niskom reljefu glinamola
objavljeno: 29. ožujka 2019.

… a glinu tražiti od roditelja za izradu rada također je jako teško (gdje kupiti, koliko, zašto to treba, gdje ćete peći glinu, radimo i nemamo vremena tražiti gdje ima gline za kupiti itd.)

Kompromis je glinamol koji svojom strukturom podsjeća na glinu, ali je za oblikovanje u nekim segmentima jako žilav i prilikom sušenja puca.

Uhvatili smo se u ovaj izazov i izradili našu apstrakciju.

■   RELJEF

Reljef je masa oblikovana na plohi; oblici na reljefu uvijek su više ili manje vezani za podlogu. Oblici su na reljefu dakle izbočenja na plohi. Prema visini izbočenja reljef koji smo svladali zovemo niski reljef – na kojem je vidljivo da masa neznatno ulazi u prostor, a prostor samo plitko ulazi u masu; izbočenja na plohi su niska.

Cjelina:

  • MASA I PROSTOR

Nastavna tema:  

  • Masa oblikovana na plohi – niski reljef

Likovno područje:

  • Modeliranje i građenje
  • Likovni problemi (ključni pojmovi): reljef, apstrakcija, kompozicija
  • Motiv: apstrakcije lica P. Picassa
  • Likovno-tehnička sredstva i likovne tehnike: glinamol

OBRAZOVNI ZADATCI:

a) stjecanje znanja: uočavati, istraživati i izražavati odnos punoga i praznoga prostora, prikaza niskog reljefa, usvojiti rad glinamolom)

b) stjecanje sposobnosti: vježbati sposobnost divergentnog mišljenja, opažati različite odnose punoga i praznoga prostora u svojoj okolini, uočavati prikaz reljefa na kartama, dodirom osvještavati udubljenja i niska uzvišenja na površini  i na umjetničkim djelima, razvijati maštu, vježbati sposobnost izražavanja glinamolom

ODGOJNI ZADATCI:

formiranje stavova, razvijanje estetičkih i radnih sposobnosti