Iz školskog svijeta
U ŠKOLSKOJ KNJIZI PREDSTAVLJENA „IGRA NA DANSKI NAČIN” DANSKE AUTORICE IBEN DISSING SANDAHL
Igra je ključan element dječjega razvoja
objavljeno: 1. travnja 2019.

U čemu je tajna ove skandinavske zemlje? U zdravom, veselom odnosu roditelja prema svojoj djeci, u tome da uvijek uspijevaju pronaći barem malo vremena za igru sa svojim mališanima.

Poručuje to danska spisateljica Iben Dissing Sandahl, čija je knjiga „Igra na danski način” u izdanju Egmonta predstavljena u zagrebačkome sjedištu Školske knjige. Autorica poručuje da je igra ključan element dječjega razvoja te promišlja o razvoju djece pomoću igre.

– Igra potiče dječje samoizražavanje i provođenje kvalitetnoga zajedničkog vremena s roditeljima. A slobodno vrijeme nipošto nije gubitak vremena već poticaj za razvoj istraživačkog duha i mašte djece – navodi u knjizi Iben Dissing Sandahl, stručnjakinja za roditeljstvo, ovlaštena narativna psihoterapeutkinja, obiteljska savjetnica, učiteljica, ali i supruga i majka dviju djevojčica.

Na promociji knjige „Igra na danski način” u Školskoj knjizi goste je pozdravio danski veleposlanik Christian Thorning, dok su razgovor s autoricom vodile i moderirale Alis Marić i Tamara Vučković.

Marić je naša najuspješnija knjižna blogerica, koju na Facebooku i Instagramu prati više od pola milijuna ljudi, dok je Vučković učiteljica razredne nastave i engleskog jezika u zagrebačkoj OŠ bana Josipa Jelačića. Pokrenula je izvannastavnu aktivnost „Vježbaonica sreće” te s učenicima u raznim aktivnostima radi na vještinama koje im pomažu da se osjećaju zadovoljnije i na jačanju kompetencija emocionalne inteligencije.

– Danas previše vremena i energije ulažemo u obrazovne temelje dječjega razvoja umjesto da djeci dopustimo da istražuju sebe i svoju okolinu. Igranje je dragocjeno iskustvo isprobavanja koje djeci nudi neograničene mogućnosti stvaranja i izražavanja beskonačnosti njihove mašte. Da bismo odgajali sretnu djecu, moramo razmatrati djetetov fizički, kognitivni, emocionalni i društveni razvoj. U ovoj sam knjizi htjela pokazati što je najbitnije u odgajanju djece koja će izrasti u sretne osobe, a odgovor je upravo  – igra, poručila je autorica.

Oni koji su knjigu „Igra na danski način” već pročitali složili su se s time da je riječ o iznimno praktičnom savjetniku za roditelje i odgojitelje kako igru učiniti dijelom svakodnevnice unutar obitelji, vrtića i škola. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine |  B. Nađ ]