Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Vukovarskim gimnazijalcima organizirali radionicu „Djeca upoznaju medije”
objavljeno: 1. travnja 2019.

Mediji su svuda oko nas i ne prođe ni dan a da nismo pod utjecajem televizije, radija, tiskovina ili interneta. Mediji svakodnevno prenose raznolike informativne, edukativne i zabavne sadržaje koji utječu na svakog od nas i omogućuju nam shvaćanje svijeta, ali i našeg mjesta u njemu. Oni koji su medijski pismeni mogu kontrolirati utjecaje medijskih poruka umjesto da dopuste da te poruke kontroliraju njih. Današnja su djeca najviše izložena utjecaju medija i zato je nužno razvijati programe medijskog obrazovanja i u školama te uvoditi medijsko opismenjivanje u nastavne planove. Medijsko obrazovanje djeci olakšava razvoj kritičkog poimanja prirode masovnih medija, tehnika kojima se ti mediji koriste i u konačnici utjecaja koji mediji imaju na nas i cjelokupno društvo.

Imajući na umu sve to, učenici 3. c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja Gimnazije Vukovar, vođeni nastavnicama Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Kristinom KRISTEK, odlučili su podići svoje kompetencije i razinu znanja o medijskoj pismenosti sudjelovanjem na radionici „Djeca upoznaju medije” u Glasu Slavonije u Osijeku, u sklopu događanja Dani medijske pismenosti koji se održavaju u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, od 8. do 12. travnja 2019.

U redakciji Glasa Slavonije dočekala nas je novinarka i urednica rubrike Osijek Ivana RAB GULJAŠ, koja nam je iz vlastitoga dugogodišnjeg iskustva otkrila kako izgleda jedan radni dan u njihovoj redakciji i tko je za što zadužen i odgovoran. Učenici su imali priliku izravno razgovarati s novinarima i urednicima te podijeliti svoja razmišljanja, doživljaj i percepciju novinarstva. Složili smo se da je novinarski posao zanimljiv, zahtjevan, često stresan i iznimno odgovoran, jer krajnji zadatak nije objavljivanje isključivo zanimljivih informacija, već, prije svega, važnih i istinitih. 

Glas Slavonije prati rad slavonskih gradova, među kojima je i Vukovar te rad gradskih službi i Županije, a svatko u redakciji ima svoja područja koja uređuje, poput gospodarstva, sporta, kultura, novosti, oglasnika. Ono što čitamo rezultat je izlaska novinara i fotografa na teren, gdje prikupljaju informacije intervjuima, razgovorima, fotografiranjem te nakon povratka u redakciju iste te informacije prenose u računalo i obrađuju, dok glavni urednik rukovodi radom svih urednika pojedinih rubrika i novinara te odobrava i zadaje nove teme.

S obzirom na to da je naš zadatak bio izići na teren i pripremiti reportažu, prvo smo morali odraditi detaljnu pripremu i doznati koje su +odlike kvalitetne i zanimljivo napisane novinske reportaže. Teorija bez prakse ne vrijedi mnogo te smo se uputili na naše odredište, u tvrtku Inchoo koja se već deset godina bavi izradom, dizajnom i optimizacijom online trgovine. Dočekala nas je koordinatorica događanja Zrinka ANTOLOVIĆ, koja nas je provela tvrtkom. Bili smo ugodno iznenađeni uređenjem, koje odiše svjetlom, svojstvenim detaljima i nadasve ugodnim ozračjem. Saznali smo da im je u rasporedu prostora i idejama o uređenju mnogo pomogla dizajnerica interijera Jelena Havelka. Posebno nam se dojmila soba za sastanak koja izgleda poput džungle s lijanama (u kojima se skrivaju kablovi, jer ipak se radi o IT sektoru, ali je soba bez prozora i odlično rješenje za opuštanje i samovanje), likovi iz stripova na zidu i njihove poruke, tzv. „čarolija” velika fotelja iznad koje su lampice koje mijenjaju boje, ručno oslikani stolci i stolovi, ženski che-che” kutak u kojem smo se i fotografirali, uredi s nazivima američkih gradova i još mnogo toga. Nakon fotografiranja udobno smo se smjestili, okrijepili i saznali da u tvrtki Inchoo radi 50 zaposlenika i da su tijekom svoga rada uspješno izradili 450 projekata s više od 150 klijenata iz 45 zemalja. Inchoo je tvrtka osnovana u Osijeku 2008. godine i pruža cjelovita rješenja na platformi Magento (profesionalno softversko rješenje za online trgovine temeljeno na tehnologiji otvorenoga koda), ali je i jedan od osnivača udruge Osijek Software City koja potiče aktivnosti u lokalnoj IT zajednici organizirajući raznolika predavanja i radionice (i za nas su održali radionicu i pokazali nam prve korake u radu sa setom LEGO Mindostorms EV3), organiziraju i studentske prakse te potiču i sudjeluju u organizaciji hackathonea.

Dobili smo zadatak osmisliti objavu za Instagram profile Inchoonet o našoj radionici, ali budući da se nismo uspjeli usuglasiti kako će u konačnici izgledati odlučili smo biti iskreni pa objava izgleda ovako:

Radionica je zamišljena da vukovarski gimnazijalci naprave ovu objavu, ali se nisu mogli dogovoriti što će napisati. Zaključak koji se nametnuo nakon ovoga jest da ćemo se s reportažom morati mnogo više potruditi. S objavom je završilo i naše druženje u tvrtki Inchoo, a u Glasu Slavonije nas je čekala okrjepa – pizza i sok.

Posljednje mjesto koje smo posjetili bila je radijska postaja u kojoj smo saznali kako se ostvaruje veza sa slušateljima, kako se promiču pozitivne vrijednosti u emisijama informativnoga programa, programa iz kulture, sporta, zdravlja i u emisijama za djecu. Saznali smo kako se bira glazba, kako se uključuje u eter i mnoštvo drugih zanimljivih informacija.

Puni dojmova i ideja o tome kako ćemo izraditi svoju reportažu, priveli smo i naše druženje kraju. Zaključili smo da biti novinar nije nimalo lak zadatak. Na svom putu do reportaže uvidjeli smo da novinari moraju uspostaviti dobar kontakt s ljudima iz raznih područja, jer su svi potencijalni izvori informacija i ako im to ne pođe za rukom teško će moći doći do potrebnih informacija. Uz to što moraju biti odlučni, ljubazni i uporni, moraju biti i iznimno praktični, snalažljivi i promišljati o svakoj situaciji. Uvijek moraju iskazivati zainteresiranost i znati postaviti prava pitanja, a za njih nije dovoljno samo znanje i znatiželja već i golema doza hrabrosti. Moraju biti na pravome mjestu u pravo vrijeme.

Shvatili smo da novinarstvo proširuje vidike, čini ljude zrelijima i mudrijima i da biti novinar nije samo posao već i strast prema istini. Možda naša reportaža neće biti savršena, ali je savršeno već to što smo imali priliku biti novinari na jedan dan i što sa sigurnošću možemo ustvrditi da smo se u Vukovar, svoje školu, svoje domove vratili medijski pismeniji i s mnogo većom dozom kritičkog promišljanja o sadržajima koje nam mediji nude. Svoja ćemo pak znanja u budućim aktivnostima prenositi i drugim učenicima i s poštovanjem ćemo gledati na novinarsko zanimanje.

………………

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, prof. mentor | Gimnazija Vukovar