Zanimljivosti
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA ZAGREB
Brončana medalja učenicima na natjecanju WorldSkills Croatia 2019.
objavljeno: 1. travnja 2019.

Ovo inovativno događanje najveće je strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe, a u prilog tome govore brojke – 43 discipline, više od 2000 sudionika (580 natjecatelja i sudionika smotri, 450 mentora, 600 nastavnika i učenika volontera te 220 članova prosudbenih povjerenstava). Novi, osuvremenjeni koncept strukovnih natjecanja usklađen je sa standardima svjetskih i europskih natjecanja mladih u vještinama (EuroSkills i WorldSkills) te sličnim događanjima u drugim zemljama. Posjetitelji su mogli besplatno posjetiti natjecanje te imati priliku i sami isprobati svoje vještine i sudjelovati u brojnim predavanjima.

Natjecateljske discipline obuhvatile su atraktivan spektar – od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina – robotike i mehatronike. Posebno važnu ulogu imaju inovativne i razvojno orijentirane škole domaćini natjecanja, koje su u suradnji s Agencijom glavni nositelj ovoga velikog događanja kojem je podršku pružilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Škole i učenici sudionici natjecanja došli su iz svih županija pa su svi učenici i djelatnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) iz Zagreba posebno ponosni na to što je njihova škola imala predstavnike. Učenik Zvonimir Krezić, uz mentorstvo nastavnice strojarske skupine predmeta Karmen Mott Bingule, zastupao je ISŠ u disciplini Automehatronika s još 11 najboljih učenika iz cijele Hrvatske. Učenici Anamarija Rahelić i Bruno Šikac, uz mentorstvo voditeljice Praktične nastave Kristinke Lemaić i veliku pomoć nastavnika Slavena Kuhara, Nenada Posavca i Mate Sabola, sudjelovali su u Međusektorskoj smotri sektora Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija. Učenici su izradili uređaj vacuum forming i predstavili izradu kalupa u koji se ulijeva rastopljena baza sapuna kako bi se dobio personalizirani sapun za posjetitelja. Učenici su osvojili treće mjesto i brončanu medalju.

U brojne je discipline Agencija kao partnere uključila više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Jedna je od glavnih svrha novoga modela natjecanja promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola dobili su priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama pa tako i u Industrijskoj strojarskoj školi.

…………

Iva BOJČIĆ, prof., nastavnica Hrvatskoga jezika | Industrijska strojarska škola Zagreb