Školstvo u medijima
ODRASTANJE UZ RODITELJE UČITELJE
„Bio mi je omiljeni profesor matematike. Kako je sad?”
objavljeno: 4. travnja 2019.

Oboje mojih roditelja su učitelji i možda će vas iznenaditi saznanje koliko je njihovo zanimanje utjecalo na moje odrastanje. Ono me je oblikovalo u osobu kakva sam danas. Neke od mojih karakteristika uključuju ljubav prema djeci i neobičnu opsjednutost uredskim priborom.

„Ti si kći profesora Densona, zar ne?”

Blagajnik mi je naplaćivao zeleni čaj i dvaput me pogledao prije nego što mi je postavio pitanje. To sam pitanje dosad čula stotinu puta.

„Bio mi je omiljeni profesor matematike. Kako je sad?”

„Odlično je, još poučava!”

Danas me povremeno poneki stranac podsjeti na zanimanje mojih roditelja, ali kad sam bila dijete moj se život vrtio oko toga. S devet je godina biti dijete učitelja bilo prilično slatko i ugodno.

Mama je radila u školi koju sam i sama polazila i kad bih zaboravila novac za užinu, ona je uvijek bila tu. S petnaest je godina biti dijete učitelja donosilo osjećaj tjeskobe, kao da su sve oči uprte u tebe. Značilo je kolutanje očima i netrpeljivost. Danas? Danas sam puna zahvalnosti za pozitivan uzor kakav nemaju sva djeca.

Biti dijete učitelja znači pisati zadaću za kuhinjskim stolom punim sastavaka za ocjenjivanje; subotnje jutro puno volontera koji šišaju grmlje u školskom vrtu; nervozni smiješak roditelja kad pozovete prijatelje na igranje za vikend, jer je vaša mama ovog tjedna već zabavljala i previše djece; osjećaj da morate biti među najboljim čitačima u razredu; imati roditelje koji su tijekom ljeta kod kuće; stabilnost srednje klase; živjeti štedljivo, ali imati sve što ti treba.

Biti dijete učitelja znači imati mamu koja poznaje sve tvoje prijatelje, njihovo podrijetlo, obitelj, ponašanje, sve; imati tatu koji ti ne dopušta da upotrijebiš kalkulator, jer to možeš i sama zbrojiti; imati mamu koja razumije važnost cool ruksaka i olovaka te tatu koji vaše pohvalnice drži na zidu svoje učionice.

Biti dijete učitelja znači nositi divne uspomene na ljubav vaših roditelja prema ljudima i njihovu velikodušnost i pomoć drugima; potajno voljeti ispunjenost koju donosi učiteljski posao. Naučeni ste da imate srce onoga koji daje i ne možete to prerasti.

Postanete li i sami učitelj, još ćete više poštovati svoje roditelje i učitelje koji su vas odgojili. Upitat ćete se odakle im snage i volje da nakon radnog dana u učionici dođu kući i posvete se vama, čineći da se osjećate posebnima.

Ako su roditelji „božja ruka” u kući, učitelji su „božje stopalo” u učionici, a jedno je sigurno: ja svoju empatiju i ljubav prema djeci dugujem svojim roditeljima učiteljima.

………………

NAPOMENA

  • SAD: Bored Teachers – mjesto za učitelje koji ovdje mogu pronaći humor u frustraciji, iscrpljenosti i kompleksnosti koja dolazi uz ovu profesiju.
  • Izvor: boredteachers.com
  • Photo by Lonely Planet on Unsplash