JA TAKO MISLIM

Ljudska prava i(li) diskriminacija

četvrtak, 4. travnja 2019.

U svakodnevnom radu odgajatelja u učeničkim domovima diljem Hrvatske susrećemo se s drugim ljudima, analiziramo naše ponašanje prema učenicima, kolegama, roditeljima. U toj se simbiozi trebamo zalagati…

Ljudska prava i(li) diskriminacija

… i boriti za svoja prava, ali i promicati i poštivati prava drugih.

Život i rad u učeničkim domovima je raznolik. Sastoji se od mnoštva pojmova – dom, učenici, odgajatelji, roditelji, škola, odgoj za domski suživot, opće dobro, izazovi odrastanja, nagrada, kazna, mediji, praštanje, solidarnost, briga za svijet, briga za druge. Odgajatelji u svom poslu postaju pravi umjetnici i čarobnjaci povezujući navedene pojmove u cjelinu.

  

Piše Marija KOVAČIĆ, odgajateljica mentorica Učenički dom Križevci

…………..

Na samom početku domskog života učenici i roditelji upoznati su sa svojim pravima i obvezama u Domu. Zadaća je odgajatelja pomoći učenicima da spoznaju kako njihova prava idu pod ruku s njihovim obvezama te kako je odgovornost za sebe i osobe oko sebe, vlastite postupke i ponašanje na svakome od njih.

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja, osim roditeljskog doma koji je primaran, učenički dom postaje žarišno mjesto odgoja, gdje se zajedničkim snagama učenika, roditelja i odgajatelja nastoji utjecati na pozitivan razvoj domskog ozračja i školskog uspjeha.

Život u domu koristan je za sazrijevanje adolescenata. U odvojenosti od roditeljskog doma imaju mogućnost naučiti mnogo toga o suživotu s drugima.

Učenici postaju samostalni, upoznaju druge, a ponašanje drugih može pokazati tko je kakav. Odgajatelji svoje odgajanike uče odgovornosti, međuljudskim odnosima, poštenju i pravima.

Učenici se u raznim situacijama susreću s uspjesima, raduju se vlastitoj i tuđoj sreći, a istodobno se susreću s padovima, nesuglasicama s vršnjacima, nerazumijevanjem okoline, bolestima i obiteljskim tragedijama. Na toj se drugoj strani učenici susreću s kršenjem njihovih prava, a i pravima drugih.

Svatko od nas boji se padova, nepravde i nemoći, zato odgajatelji uče da moramo biti pripravni na različite životne situacije i razne ishode koji proizlaze iz njih. U domu potičemo povezanost, međusobnu suradnju, kvalitetne međuljudske odnose i poštivanje ljudskih prava.

Današnje vrijeme poseban naglasak stavlja na poštivanje ljudskih prava, a s druge se strane ta prava nikad nisu toliko kršila i gazila. Pojam odgovornosti za prava čovjeka učenicima možemo pobliže objasniti kroz igru.

Da bismo balone u igri održali u zraku, potrebna je koncentracija i tjelesna vještina. Igrač je odgovoran za uspjeh igre, a to je održavanje balona. Isto tako, učenici i odgajatelji u domu odgovorni su za vlastito ponašanje i posljedice svojih postupaka, bili oni dobri ili loši. Svaka odgovorna osoba poštuje ljudska prava.

Kao što je veliki slikar Marc Chagall rekao, u našem životu, kao i na slikarskoj paleti, postoji samo jedna boja koja može dati smisao životu i umjetnosti. Boja ljubavi. Da bi život u domu našim domcima bio pozitivno, korisno i kvalitetno iskustvo, potrebno je međusobno uvažavanje, poštivanje i prihvaćanje. Jedino tim postupcima možemo pridonijeti idealu društvene pravde. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Piše Marija KOVAČIĆ, odgajateljica mentorica Učenički dom Križevci ]

Vezani članci
Školski portal: Slabo poznata osobina koju svaki učitelj treba

Slabo poznata osobina koju svaki učitelj treba

To je nešto što se nikad ne spominje u obrazovnim…

Školski portal: Odlična aplikacija koja će vam pomoći da ostanete usredotočeni

Odlična aplikacija koja će vam pomoći da ostanete usredotočeni

Tijekom posljednjih nekoliko godina, recenzirali smo brojne aplikacije i alate koji…

Školski portal: Novi eTwinning projekt

Novi eTwinning projekt

OPIS PROJEKTA Ovim projektom želimo razviti suradnju učitelja i učenika…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Umorna sam, a tek smo počeli

Umorna sam, a tek smo počeli

… tražila sam informacije o tome…

Školski portal: Besplatna aplikacija SMIB igre

Besplatna aplikacija SMIB igre

✿ Aplikacija SMIB igre posve je…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…